AZAR SAIYAR: MONUMENT OF DISTANCE / ETäISYYDEN MONUMENTTI

01.06.2018 - 24.06.2018

 

 

Tunnettu iranilais-azerbaidžanilainen laulaja Googoosh esittää version kappaleesta *Ayrılıq, *suomeksi "Ero". Lauluesitys on osa 1970-luvun televisio-ohjelmaa ja kopioitu moneen kertaan videokasetilta toiselle. Kyseessä voisi olla rakkauslaulu, mutta taustaksi kerrotaan tarinaa Neuvosto-Azerbaidžanista pakon edessä Iraniin lähteneen säveltäjän Ali Salimin halusta tehdä musiikkia kaipuustaan.


Etsin erästä toista laulua, kun tämä esitys osui silmiini YouTubessa. Siellä sen saattoi katsoa yhä uudestaan ja uppoutua Googooshin tapaan esittää kappale, lumoutua kuluneesta kuvasta. Saattoi peilata esitykseen sitä osaa omasta taustastaan, jossa on iranilaista ja azerbaidžanilaista, peilata kaipuun tunnetta. Ja video kasvoi mielessäni etäisyyden monumentiksi - esitykseksi välimatkasta, kuvista, muistamisesta, sekä kyvystä samanaikaisesti tunnistaa ja olla tunnistamatta.

 

 

Teoksen äänisuunnittelun on toteuttanut Johannes Vartola ja sen toteutusta on tukenut Visek.

 

 

--

Mediaboxi on Forum Boxin tila mediataiteelle ja ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-ARKIN kanssa. Yhteistyössä AV-arkin kanssa kuratoimme vuodeksi eteenpäin uusinta mediataidetta esittelevän ohjelmakokonaisuuden. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.

http://www.av-arkki.fi/fi/mediaboxi/