TEEMU MäKI

05.01.2007 - 28.01.2007

Tämä on ensimmäinen yksityisnäyttelyni Helsingissä neljään vuoteen – edellinen oli tohtoroitumisnäyttelyni Taidehallissa vuonna 2002.

Näyttelyn otsikon lainasin Samuel Beckettin samannimisestä proosateoksesta, Millaista on (Comment c'est / How It Is, 1961). Teokseni yrittävät näyttää millaisia olemme yksilöinä ja yhteiskuntana. Toivon niiden lisäävän ymmärrystämme ja voimistavan olemassaolonkokemustamme. Koska mikään näyttäminen ei ole neutraalia, on teoksissani myös reaktioita, väitteitä ja ehdotuksia siitä, mistä asiat johtuvat ja millaista voisi olla.

Väitöskirjassani ajattelin taidetta filosofian ja politiikan erityisen kokonaisvaltaisena ja joustavana olomuotona. Taiteen filosofisuus ja poliittisuus alkaa siitä, että jo ennen filosofista järkeilyä ja poliittisia johtopäätöksiä ihmisellä on intuitiivinen maailmankatsomus ja ihmiskuva, joiden perusteella ja päälle hän sitten perustelunsa kerii. Järkeilevä pohdinta tietenkin vastavuoroisesti muokkaa maailmankatsomusta ja ihmiskuvaa, asettuu niiden osaksi ja osittain rationalisoi ne. Vakaumuksen perusta ja ydin on silti juuri siinä miten näkee ja miten kokee – se mitä tekee on enemmän näkemis- ja kokemistavan seurausta kuin toisin päin. Ihmisen erityislaatu on, että hän voi kokea olemisensa millaiseksi tahansa millaisissa ulkoisissa olosuhteissa tahansa. Hän ei ole kaikkivaltias kuin jumala, mutta ei myöskään geeniensä ja ympäristönsä tuloste, vaan aina osittain vapaa tulkitsemaan, näkemään ja kokemaan toisin. Siksi muotokuvani – jotka käsittelevät enemmän olemista ja kokemista kuin tekemistä – ovat minusta yhtä filosofis-poliittisia kuin vaikkapa suorasanaisemmin poliittiset esseeni tai allegoriamaalaukseni.

Teemu Mäki