TUULA LEHTINEN

07.09.2007 - 30.09.2007

Mosaiikkia
Osa tämän näyttelyn teoksista on toteutettu mosaiikkitekniikalla. Tein ensimmäisen mosaiikkiteokseni Sääksjärven koulukeskukseen vuonna 2001. Ihastuin italialaiseen smalto-mosaiikkilasiin ja tekniikkaan, jota käyttämällä taideteoksesta tulee konkreettinen osa rakennettua ympäristöä.Taiteen ja arkkitehtuurin kohtaaminen on ollut työskentelyni keskeinen elementti jo usean vuoden ajan.

Vuonna 2005 valmistui Tampereella sijaitsevaan Finlaysonin Pikkupalatsiin suuri ”Leilan puutarha” -mosaiikkiteos. Parhaillaan avautuu yleisölle Tampereen uintikeskuksen laajennusosa, johon suunnittelin hyppytornit ja niiden mosaiikkiteoksen.

Posliinia
Olen pitkään teoksissani käyttänyt koristelemisen elementtejä ja dekoratiivisiksi määriteltyjä menetelmiä. Varsinkin posliiniesineet ja niiden koristelu on kiehtonut mieltäni. Painetun kuvan sijainti ja käyttötapa määrittelevät sen arvon. Paperille painettu ja signeerattu vedos on taidetta mutta posliinille painettu kuvio jää usein anonyymiksi käyttötaiteeksi.

Olen tehnyt maalauksia, joiden topattu ja lakattu ulkomuoto muistuttavat posliinia.

Nyt tässä näyttelyssä on esillä posliiniesineitä, jotka näyttävät tyynyiltä. Taustani on taidegrafiikassa mutta nykyään metalligrafiikan prässin vieressä työhuoneessani seisoo keramiikkauuni. Näiden kahden toisistaan paljon poikkeavan menetelmän yhdistäminen on kiehtovaa ja uusia ajatuksia herättävää löytöretkeilyä.

Tämän näyttelyni teoksien aihepiiri on lähtöisin lapsuudenkodistani. Vanhempieni posliiniastiat, makuuhuoneen ryijy ja valokuva-albumit ovat olleet lähtökohtina teoksille joiden avulla hahmottelen lapsuuteni ympäristön estetiikkaa ja arvomaailmaa.