MAZZANON AIKA 3

28.04.2006 - 21.05.2006

Nanna Hänninen, Kirsi Jokelainen, Johannes Kangas, Tiina Mielonen, Anna Retulainen ja Liina Siib Väinö

Tannerin Säätiö tukee suomalaisia ja virolaisia kuvataiteilijoita tarjoamalla heille mahdollisuuden työskennellä Italiassa, Mazzano Romanon keskiaikaisessa pikkukaupungissa vanhalla etruskialueella Rooman lähellä.

Ateljeetoiminta käynnistyi syksyllä 1990. Tähän mennessä Mazzanossa on työskennellyt yli 50 suomalaista ja virolaista kuvataiteilijaa, joiden stipendikaudet ovat vaihdelleet neljästä kuuteen kuukauteen.

Vuonna 1995 Väinö Tannerin Säätiö päätti aloittaa Mazzano-stipendiaattiensa viisivuotiskausittain pidettävät näyttelyt. Näyttelyistä ensimmäinen, Mazzanon aika, avautui Helsingin Taidehallissa tammikuussa 1996 ja toinen huhtikuussa 2001.

Sarjan kolmas näyttely järjestetään Forum Boxissa Helsingissä. Se esittelee uusia teoksia — maalauksia, valokuvia ja videoita — viideltä suomalaiselta ja yhdeltä virolaiselta taiteilijalta, jotka ovat työskennelleet Mazzanossa vuosina 2001-2006. Näyttelyn on suunnitellut taidekriitikko ja kuraattori Timo Valjakka, joka vastasi myös kahdesta aikaisemmasta näyttelystä.

Väinö Tannerin säätiön stipendit tekevät taiteilijoille mahdolliseksi tutustua Rooman taideaarteisiin ja nähtävyyksiin. Mazzanon ateljee on tukipiste heidän ammentaessaan ajatuksia ja ideoita Välimeren kulttuurin rikkaista ja syvistä kerrostumista. Mutta kuukaudet Mazzanossa merkitsevät heille myös omaa aikaa, aikaa kaiken sen tekemiseen mihin kukin haluaa paneutua, ja myös aikaa nautittavaksi. Tuskin mikään kulttuuri tai merkittävä taide on voinut syntyä ilman vapaata aikaa välttämättömän toimeentulon hankkimisen ulkopuolella.

Näyttelyä koottaessa ja esillä olevia teoksia ripustettaessa Mazzano ja Italia eivät ole olleet päällimmäisinä. Tavoitteena on ollut mielenkiintoinen nykytaiteen näyttely, joka antaa hyvän kuvan siihen osallistuvien taiteilijoiden tämänhetkisistä pyrkimyksistä. Jos heidän teoksissaan on jotakin italialaista, se on niissä luonnostaan.

Ateljeeasunnon lisäksi Väinö Tannerin Säätiö ylläpitää Mazzanossa kirjailijakotia suomalaisille ja virolaisille kirjailijoille. Teatterin alueella säätiö tukee Todellisuuden tutkimuskeskuksen toimintaa. Tieteessä tai muulla kulttuurin alalla työskenteleville, laaja-alaisille ja pyrkimyksissään moniarvoista yhteiskuntaa rakentaville henkilöille säätiö jakaa Tanner-palkintoja. Tanner-luennot ovat toistuvasti järjestettävä arvostettu foorumi laaja-alaiselle keskustelulle tärkeistä ja tulevaisuuden kannalta keskeisistä yhteiskunnallisista kysymyksistä.