1:∞ (YHDEN SUHDE ÄÄRETTÖMÄÄN)

03.11.2006 - 26.11.2006

Gudrun Gunnarsdottir, Agneta Hobin, Anna Thora Karlsdottir, Marianne Mannsåker, Kristiina Wiherheimo. Ääni Paola Livorsi.

Viiden pohjoismaisen tekstiilitaiteilijan kiertonäyttely aloittaa kierroksensa Forum Boxista Helsingistä 3.-26.11.2006. Suomesta näyttely jatkaa Trondheimin taidemuseoon Norjaan ja ASI museoon Reykjavikiin Islantiin vuoden 2007 alkupuolella.

Näyttelyssä ollaan liikkeellä viiden hyvin erilaisen taiteilijan voimin. Näyttelyn Suomen osuuden järjestelyistä ovat vastanneet Agneta Hobin ja Kristiina Wiherheimo, jotka ovat molemmat esiintyneet lukuisissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä. Agneta Hobin käyttää teoksissaan eri metalleja, lankoina tai taustalevyinä. Katinkulta eli muskoviitti on edelleen mukana kuvioissa, mutta nyt uudella tavalla, näyttelyn teeman innoittamana. Kristiina Wiherheimon teoksissa keskeisiä ovat väri, valo ja varjot. Lisäksi hän tässä näyttelyssä käyttää yllätyksellisenä elementtinä suurennuslaseja katsomisen välineenä.

Islantilaisten taiteilijoiden teoksia voi parhaiten luonnehtia installaatioiksi. Gudrun Gunnarsdottirin herbaarion hiiltyneet rautalanka-kasvustot voidaan ripustaa laajoiksi, kymmenien metrien kiipeileviksi kokonaisuuksiksi, tai tiivistää tilojen niin vaatiessa yhä uusin variaatioin. Anna Thora Karlsdottirin huovuttamat villaiset kappaleet suostuvat materiaalinsa ehdoin pehmeisiin laskostuksiin. Taiteilijoista perinteisin on ehkä norjalainen Marianne Mannsåker, joka toteuttaa kuvakudoksensa,"gobeliinit", tuhansia vuosia vanhalla tekniikalla, kangaspuissa kutoen. Materiaaleina hänen töissään ovat villa, silkki ja pellava.

Näyttelyn sitoo yhteen italialaisen Paola Livorsin tilaustyönä suunnittelema ääniteos Elementtien huoneet. Teos on luotu käyttämällä Modalys-tietokoneohjelmaa, jonka avulla on työstetty esimerkiksi silkkiä, terästä ja lasia sekä myös ihmisääntä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan monikielinen näyttelyluettelo.