ANNI LAAKSO & LENA SéRAPHIN

04.06.2010 - 02.07.2010

Anni Laakso & Lena Séraphin
The Value Beast


Jos Value Beast olisi marketin nimi, kilpailisi se esimerkiksi säästötalo Robin Hoodin tai tavaratalo Hong Kongin kanssa. Value Beast -näyttely ei kuitenkaan käsittele päivittäistavaran siirtymistä kaupan hyllyiltä koteihin vaan arvojen muodostumista. Value Beast -näyttely kuvaa arvojen petomaista kykyä vaihtaa muotoaan ja piiloutua keskuuteemme näkymättöminä.

Anni Laakso käsittelee teoksissaan ihmisen suhdetta tulevaisuuteen ja sitä minkä paikan annamme tulevaisuudelle nykyhetkessä. Laakso käyttää teoksissaan kertakäytettävää kierrätykseen kelpaamatonta pakkaus- ja eristemateriaalia. Palatsi-teos on rakennettu pakkauslaatikoiden täytteistä sekä polyuretaanista, jonka väri representoi vaihtoehtoisesti kultaa tai ruumiin eritettä. Sanat Destroyer ja Beast palatsin porttikaarien yllä koristavat sisällepyrkijän askeltamista. Inferno-teos nousee tilaa vasten ja se yhdistyy gallerian kantavaan rakenteeseen. Inferno sana piirtyy vain osittain, aivan kuin tekijä olisi joutunut lähtemään kiireesti paikalta. Teos rakentuu valetuista osista, joihin on upotettu muovipulloja, rasioita, pakkauksia jne. Jätteet on otettu käyttöön ja ne ovat liitetty osaksi onttoa, uutta rakennetta.

Lena Séraphin esittää fiktion osana todellisuutta. Too Good To Be True -teos osoittaa miten sepitettyä tarinaa voi pitää totuudenmukaisena. Too Good To Be True kertoo liittoutuneiden harhautusoperaation päätymisestä valkokankaalle ja sieltä roskakoriin vuonna 1949 koska brittiläinen koeyleisö piti elokuvaa liian pasifistisena edustaakseen toisen maailmansodan jälkeisiä arvoja. Toimintaelokuva Red Dawn sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa vuonna 1984. Elokuvan mukaisesti käytettiin vuonna 2003 Irakin presidentin vangitsemisoperaatiosta nimeä Operation Red Dawn. Séraphinin installaatioteos Red Dawn, The Civilian Remake pohjautuu subliminaaliseen ilmiöön, näköhavaintoon, joka ei nouse katsojan tietoisuuteen mutta jolla siitä huolimatta voi olla alitajunnallisia seurauksia. Valokuva johon teos pohjautuu on arkistokuva Neuvostoliiton tekemän pommituksen jälkeisestä tulipalosta Suomessa.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta sekä Alfred Kordelinin säätiö.

 

 

Lisätietoja info@forumbox.fi tai puh. 09-6855 0080.
Seuraava näyttely: 9.7.-1.8.2010 Jasmin Anoschkin, Mia Hamari, Maija Vainonen