JOHANNES KANGAS

08.10.2010 - 31.10.2010

 

AIAI-MIES JA MUUT MIESKUVAT 

 

Taidemaalari Johannes Kangas (s. 1967) esittelee Forum Boxissa kolme sarjallista teemaa. Näyttelykokonaisuuteen on vaikuttanut Kankaan säännöllinen ja sarjallinen piirtäminen, jonka kohteena on Monte Sorrate -vuori Italiassa. Aikaisemmin Kangas ei ole maalannut samaa aihemaailmaa kolmea suurempaa sarjaa, eikä myöskään ilmaissut itseään täysin abstraktisti.

 

Uusimmissa AIAI-MIES-maalauksissa (joita Kangas on tehnyt vuodesta 2007), ei ole enää ihmishahmoa, vaikka maalaukset ovat nimeltään AIAI-MIES. Maalauksissa on edelleen miehen perustausta, keski-ikäistyvän miehen taistelu muuttuvassa elämässä ja elinympäristössä. Kun mies muuttuu, muuttuvat myös maalaukset.

 

Miesteema jatkuu Tarzanin mailla -maalauksissa. Niissä sekoittuvat Vuosaaren metsät, Edgar Rice Burroughsin Tarzan-kirjat ja Doug Wildeyn Tarzan-sarjakuvat. Kangas on lisännyt maalauksiin yksityiskohtia mustavalkoisesta Tarzan-elokuvasta, jonka pääosassa on Johnny Weissmuller.  Maalaukset ovat maalattuja kollaaseja, lopputulos on taiteilijan luoma vihreä metsä.

 

Johannes Kangas sanoo miettineensä sarjaa tehdessään aikaa jota elämme. Kaikki tieto on käden ulottuvilla esim. internetin kautta. Onko ihminen kuitenkaan muuttunut paljoakaan? Olemmeko suvaitsevaisempia kuin aikaisemmin? Matkustaminen on helppoa ja siksi ei ehkä ole enää paikkoja missä ei olisi käyty. Onko olemassa enää Tarzanin maita, kaukaisia paikkoja ja oikeita viidakkoja?

 

Pompiduu-sarja sai alkunsa 2009 Centre Pompidou -keskuksen näyttelystä. Kangas kertoo katsoneensa vanhaa, epämääräistä ja maalauksellista elokuvaa, johon oli kuvattu pyöriviä mustia tai valkoisia ympyröitä. Myöhemmin nähty muuttui akvarelleiksi. Soikiot (tai ympyrät) tulivat osaksi öljyllä maalattua maalausta Tarzanin mailla V, nord ja Pompiduu-sarjaa, jossa soikiot liikkuvat elämä johtotähtenä, tahtona ja haluna. Vaaleanpunainen sarja Pääkallo, Ukki ja poika ja Jäävuori ja kasettikotelon kannesta maalattu laulaja Erkki Junkkarisen muotokuva täydentävät miesteemaa.

 

Johannes Kangas on leikkinyt usein sanoilla, nimetessään maalauksiaan. AIAI-MIES kuulostaa samaan aikaan kivulta, varottelulta ja itsekeskeisyydeltä (MinäMinä-mies). Tarzanin mailla herättää sekä romanttishenkisen kaukokaipuun että huolen maapallon ekologisesta tilasta. Pompiduu on sanana melkein abstrakti, kuten itse maalauksetkin.  Maalausten nimissä on leikkisyyttä, mutta itse maalaaminen on vakava asia. Taiteilija toteaa itse, "Maalaamisen ei pitäisi olla niin vakava asia, vaikka se onkin ihan älyttömän vakavaa. Vaikka ei se niin vakavaa ole."

 

 - Kari Alatalo -

 

Kiitos: Valtion kuvataidetoimikunta, Kuvataiteen näyttöapurahalautakunta, Tuulensuun taidesäätiö

 

 

Seuraava näyttely: Heimo Suntio 5.11. - 28.11.2010