STIG BAUMGARTNER

08.01.2011 - 30.01.2011

Hakunila-maalaukset


Kaksi ja puoli vuotta sitten työhuoneellani turhauduin työn alla olleeseen maalaukseeni ja maalasin työn umpeen yhdeksi tummaksi neliöksi. Syntynyt uusi muoto tuntui heti muistuttavan minua jostakin. Annoin teokselle nimeksi: "Piirrä neliö!" Tämä sanonta muistui mieleen lapsuudestani ja se tarkoittaa suunnilleen samaa kuin "Tapellaanko?". Aloin maalata vastaavia maalauksia lisää niin, että kankaalla saattoi olla maalattuna kaksi tai useampia neliöitä kiinnittyneinä toisiinsa.

Myöhemmin aloin liittää näitä maalauksia mielessäni selkeämmin tiettyihin paikkoihin. Työt muistuttivat nyt esimerkiksi rakennuksista tai niiden betonielementeistä mutta myös henkilöistä, veistoksista tai muista joskus näkemistäni maalauksista. Annoin sarjalle nimeksi, vantaalaisen lähiön mukaan, Hakunila  - viitaten paikkaan, jossa olen suuren osan lapsuuttani ja nuoruuttani viettänyt.

Hakunila- sarjan maalaukset eivät perustu kuitenkaan suoraan luonnoksiin rakennuksista, paikoista, henkilöistä, maalauksista tai veistoksista. Näyttelyn teokset ovatkin enemmän tapa käsitellä muistoja tai mielikuvia, jotka olen nyt halunnut liittää Hakunilaan, lähiöön, jossa esimerkiksi betonikorttelit on eroteltu toisistaan erilaisilla rakennuselementtien värityksillä. Hakunila on myös omanlaisensa esimerkki modernin arkkitehtuurin utopiasta ja sopivan konkreettinen esikuva maalausteni moderneille aiheille. Maalauksissani esittämiäni aiheita kuvailisinkin parhaiten muistojen betonipatsaiksi ja mielikuvien monumenteiksi. Kamppailuni näiden maalausten ja käyttämieni aiheiden parissa ovat lopulta mielestäni muotoutuneet inhimillisen kokemuksen kokoisiksi ja henkilökohtaisiksikin eleiksi.

Forum Boxin näyttelyssä Hakunila-sarjan teokset täyttävät gallerian kaksi alinta salia. Gallerian takatilassa on esillä pienempi kokonaisuus Hakunila-maalausten kanssa rinnan tehtyjä muita piirustuksia ja maalauksia. Takahuoneen nimettömät geometriset maalaukset olen rinnastanut muun muassa piirustuksiini roomalaisista muotokuvapatsaista. Tilalliset ongelmat ja rinnastukset näissä takahuoneen teossarjoissa ovatkin eräänlaista viivan painovoiman tutkimista. Viivan paino - tai keveys - ilmenee tilallisina rakenteina, piirtämisen tapahtumana ja teoksen pinnan raapusteluna.


Stig Baumgartner

Kiitos: Niilo Helanderin säätiö, Helsingin kaupunki

Taiteilijatapaaminen lauantaina 29.1.2011 klo 14.00

 

Stig Baumgartner (s. 1969) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on esiintynyt näyttelyissä vuodesta 1995 lähtien. Baumgartnerin teoksia on useissa merkittävässä kotimaissa julkisissa taidekokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomaila. Baumgartner aloitti syksyllä 2010 Piirustuksen ja havainnon lehtorina Kuvataideakatemiassa, jossa hän myös suorittaa kuvataiteen tohtorin tutkintoon kuuluvia opintoja.