RIIKKA KUOPPALA, FANNI NIEMI-JUNKOLA, PEKKA NISKANEN

04.02.2011 - 27.02.2011

 

   

RIIKKA KUOPPALA: Palavan kaupungin alla 

Lapsena sodan kokeneita on vielä jäljellä, mutta heistä monien tarinat ovat jäämässä kertomatta. Palavan kaupungin alla on elokuva sodan merkeistä arkkitehtuurissa ja ihmisten mielissä. Forum Boxissa esitetään elokuvasta muokattu videoinstallaatio. 

Elokuvan käsikirjoitus perustuu Helsingissä sodan kokeneiden naisten haastatteluihin. Se koostuu lapsen silmin nähdyistä hetkistä, jotka kertovat sodan syttymisestä, yöstä pommisuojassa, ikkunoiden pimentämisestä ja siitä, kun koko Inarintie paloi. Tarinat menneisyydestä

toimivat identiteetin rakentajina niin yksittäisille ihmisille kuin kansakunnallekin. Päähenkilöt Mummo, 75 vuotta, ja Ilona, 12 vuotta, etsivät yhteistä kieltä, jolla kertoa toisilleen peloistaan. Toisen ajan ymmärtäminen ei ole helppoa, vaikka traumat olisivatkin siirtyneet sukupolvien yli.

 Biografia

Riikka Kuoppala (s. 1980) valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2010 Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta. Kuoppalan teoksia on esitetty esimerkiksi New Yorkin modernin taiteen museossa MoMA:ssa ja Budapestin Ludwig-museossa Arctic Hysteria Onscreen -näytöksissä, Nuoret 2009 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa, Ateneumin taidemuseossa, Oberhausenin ja Tampereen elokuvafestivaaleilla sekä Barcelonan Loop -videotaidefestivaalilla. Kuoppala sai vuonna 2010 Suomen Taideyhdistyksen Nuorten taiteilijoiden apurahan ja hänelle on myönnetty valtion yksivuotinen taiteilija-apuraha vuodelle 2011.

  

FANNI NIEMI-JUNKOLA: Yksi ja monta / Nitan King 

Perhe rakentaa omakuvaa henkilökohtaisella ja sosiaalisella tasolla. Se on kiinnekohta, jossa kasvetaan osaksi suurempaa yhteisöä, opitaan ihmisenä olemista. Länsimaissa ydinperheestä puhuttaessa tarkoitetaan kahden vanhemman ja lapsen/lapsien yksikköä. Eikö sellaisessa perheessä, jossa on vain yksi vanhempi tai vanhemman roolissa toimii joku muu, ole ydintä? Voisiko ydinperheen käsitettä laajentaa ja ajatella toiveikkaasti, että kasvaa voi monenlaisen alun, mutkan ja muodon kautta? 

Lähtökohta lyhytelokuvaani syntyi omasta arjestani ja ihmisten kertomista tarinoista. Yksi ja monta -teoksen kertomus nivoutuu erään perheen tapahtumien ympärille, henkilöiden itsensä kertomana. Teoksen rinnakkaistarina on ihmisen ja hevosen suhde, joka voi olla terapeuttinen ja monin tavoin eheyttävä. 

Nitan King kertoo tytöstä ja hänen hevosestaan. Se liittyy osittain Yksi ja monta  -lyhytelokuvan teemoihin. Video koostuu hetkistä tytön työskennellessä nuoren hevosensa kanssa. Teos on fyysinen kuvaus ihmisen ja suuren eläimen välisestä merkittävästä suhteesta. 

Biografia

Fanni Niemi-Junkola (s. -62) valmistui Glasgow School of Art:sta 1995 (MFA). Niemi-Junkolan videoteosten lähtökohtana on sekä visuaalisuus että yhteiskunnallinen näkökulma. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti. Fanni Niemi-Junkola työskenteli osa-aikaisena professorina Kuvataideakatemiassa tila-aikataiteen osastolla 2001-02. Hän toimii tällä hetkellä kuvataiteilijana ja lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa kuvataiteen koulutusohjelmassa. 

 

PEKKA NISKANEN esittää: Youth as Refugees 

Youth as Refugees -projekti on toteutettu yhteistyössä Suomesta turvapaikkaa hakevien afgaani-, kongolais- ja somalinuorten kanssa. Nettisivusto ja mediainstallaatio kertovat pakolaisnuorten

kodittomuudesta, elämästä laitoksissa ja yrityksestä sopeutua vieraaseen yhteiskuntaan. Sivustolla esillä olevat videot ovat pakolaisnuorille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin vastaanottokeskusten ulkopuolella.

 Suomeen tulleiden nuorten elämässä nousevat toistuvasti esiin kysymykset oikeudesta käydä koulua ja elää tasavertaisesti yhteiskunnassa muiden nuorten kanssa. Nuorten pakolaisten elämässä vanhemmat on korvattu vastaanottokeskusten työntekijöillä, sisarusten rooli on toisilla

pakolaisnuorilla ja oman maan hallinnon ovat korvanneet nuoria kuulustelevat viranomaiset ja poliisi. 

Turvapaikkapäätösten pitkittymisen seurauksena nuoret eivät saa virallista suomen kielen opetusta eikä heillä ole aina mahdollisuutta käydä koulua. Turvapaikkapäätösten pitkät odotusajat kertovat suomalaisviranomaisten tehtävästä epäillä jokaisen pakolaisen kertomusta omasta elämästään, vaikka mitään todellista syytä tähän ei olisikaan. Ovatko pakolaisnuoret syyllisiä ennenkuin toisin todistetaan? 

Biografia

Youth as Refugees  -projektin aloittivat vuoden 2010 alussa kuvataiteilija Pekka Niskanen sekä Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) taideopiskelijat Anna Knappe, Timo Piikkilä ja Jaana Ristola. Projektiin ovat osallistuneet Kotkan, Lammin ja Turun vastaanottokeskusten sekä Härmälän ja Laajakosken ryhmäkotien nuoret. Projektin tiedotuksesta on vastannut Mari Ljokkoi ja

äänisuunnittelusta Juuso Oksala. Projekti on ollut esillä aiemmin Dortmundissa Euroopan kultuuripääkaupunkivuoden Inter Cool 3.0  -näyttelyssä sekä Grenzlinien-näyttelyssä Frankfurtissa.

  

Kiitos: AVEK, Heidi Tikka, Suomen Elokuvasäätiö, YLE Yhteistuotannot, Taiteen keskustoimikunta, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Greta ja William Lehtisen säätiö, Helsingin kulttuurikeskus, VISEK

 

Yhteistyössä: Hotkiss, P. Mutasen elokuvakonepaja, Pro Av Saarikko Oy/Jorma Saarikko, TAMK, Tikkurila

  

Taiteilijatapaamiset :

22.2.2011 klo 13 Fanni Niemi-Junkola

27.2.2011 klo 14 Riikka Kuoppala ja Pekka Niskanen

 

 

Riikka Kuoppala ehdolla kansainvälisen taidepalkinnon saajaksi Kööpenhaminassa

 

Kuvataiteilija Riikka Kuoppala (s. 1980) on valittu ainoana suomalaisena ehdolle Kööpenhaminan Kunsthal Charlottenborgin Spring Exhibitionin juryn palkintoon. Kuoppalalta on maaliskuussa avautuvassa näyttelyssä esillä kaksi teosta, lyhytelokuva Palavan kaupungin alla ja videoteos No Signs of Fear. Palavan kaupungin alla -teoksesta muokattu videoinstallaatio on esillä Forum Boxissa 27.2. saakka.

Palavan kaupungin alla kertoo sodan merkeistä Helsingin arkkitehtuurissa ja ihmisten mielissä. No Signs of Fear puolestaan kuvaa nuoren amerikkalaisnaisen kamppailua maailman tapahtumien ja oman historiansa kanssa.

Spring Exhibition on Kööpenhaminan keskustassa vuodesta 1857 asti järjestetty jurytettu kansainvälinen näyttely. Pohjoismaisista taiteilijoista ja kuraattoreista koostuva, vuosittain vaihtuva jury on valinnut Charlottenborgin näyttelyyn teoksia noin 50 taiteilijalta. Heistä 10 on lisäksi ehdolla palkintoon. Näyttelyn muut suomalaiset taiteilijat ovat Aki Turunen ja Päivi Koskinen.

 

Seuraava näyttely:

Vesa-Pekka Rannikko 10.3.-27.3.2011

Storage/Varasto. A Prologue to Venice Biennale