VESA-PEKKA RANNIKKO

10.03.2011 - 27.03.2011

Storage/Varasto
A Prologue to Venice Biennale 2011

 

 

Vesa-Pekka Rannikon biennaaliprojekti käynnistyy Forum Boxissa

 

Vuoden 2011 Venetsian Biennaalin suomalaistaiteilijan Vesa-Pekka Rannikon näyttelyn ensimmäinen osa nähdään Helsingissä 10.-27. maaliskuuta 2011. Galleria Forum Boxissa avautuva näyttely tarjoaa suomalaiselle yleisölle mahdollisuuden tutustua ennakkoon Venetsian Aalto-paviljongin näyttelyyn.

Vesa-Pekka Rannikon näyttelyprojektin lähtökohtana on Alvar Aallon vuonna 1956 suunnittelema puinen paviljonkirakennus sekä sen rooli ja luonne suomalaisuutta edustavana näyttämönä.  

Forum Boxissa nähtävä näyttely tarkastelee tekijän suhdetta kansalliseen edustavuuteen erilaisessa ympäristössä. Näyttelyn taustalla on ajatus tilassa nähtävästä fiktiivisestä maalausnäyttelystä. 

"Kuvitteellinen näyttely teoksineen nostaa esiin kysymyksen tekijyydestä ja esittämisestä sekä näiden suhteesta kulloiseenkin esityspaikkaansa.  Forum Box on entinen varastotila ja se toimii esinäytöksenä Venetsian biennaaliin. Näyttelyn voi nähdä laboratoriona tai ajatusvarastona", kertoo taiteilija Vesa-Pekka Rannikko.

Kansallinen edustus keskustelussa - "Kuvataiteen Euroviisut?"

Näyttelyn yhteydessä FRAME järjestää kansainvälisten ja kotimaisten kuvataiteen asiantuntijoiden ja taiteilijoiden puheenvuoroja 16.3. ja 23.3., joiden tavoitteena on herättää keskustelua kansallisen edustuksen merkityksestä ja arvosta biennaalien kaltaisissa suurnäyttelyissä.

 "Suomalainen kuvataide vakiinnuttaa asemaansa kansainvälisellä kentällä, mutta onko kansallisella identiteetillä ja taustalla enää merkitystä, kun moni taiteilija liikkuu ja toimii rajattomasti maarajojen ulkopuolella? Taiteilijat tanssivat nuoralla globaalien ja paikallisten toimijoiden kanssa ja se vaatii yhtä lailla vastaanottajalta kuin tekijältä yhä enemmän kansallisuudesta riippumatonta toimintakykyä ja reagointiherkkyyttä, sanoo näyttelyiden kuraattori", FRAME:n taiteellinen johtaja Laura Köönikkä.

 

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 27.3.2011 klo 14. Tervetuloa!