KAISU KOIVISTO

01.04.2011 - 30.04.2011

Kaisu Koivisto: Toisessa valossa

Näyttelyni teoskokonaisuus sai alkunsa Roomassa talvella 2010 löytäessäni roskalaatikosta pari tuhatta kirjaston aineistokorttia. Yli sata vuotta vanhoissa korteissa on enimmäkseen tietoja kirjoista, jotka käsittelevät Italian Risorgimentoa. Se oli 1800-luvun ideologinen ja kirjallinen liike, jonka päämääränä oli yhdistää Italian valtioksi joukko nykyisen Italian alueella olevia valtioita. Lisäsin Index-teoksen aineistokorttien teksteihin kuvioita, jotka tuovat mieleen Rorschach-musteläikkätestit. Kuvat vievät assosiaatiot eläimiin, kasveihin tai hirviöihin.

Lisäämällä uusia, kuvallisia kerroksia kirjoitettuihin kortteihin korostan sanallisen ja kuvallisen tiedon tulkinnallisuutta ja mielikuvituksellisuutta. Molempien käyttövoimana on tiedon ja katsomisen fragmentaarisuus. Tulkitseminen mahdollistaa uuden näkökulman - asiat voi nähdä toisessa valossa. History, story , storia, "stoori". Katsoja ja lukija poimivat haluamansa asiat subjektiivisten merkitysten värittäminä. Vetävä tarina jää mieleen paremmin kuin vuosiluvut.

Teosteni materiaaleina on mm. 1970-luvulla painetun Fokus-tietosanakirjasarjan kuvia. Leikkasin siitä irti kaikki kuvat ja jaottelin ne aluksi tietosanakirjan luokittelevaa luonnetta mukaillen: naiset, miehet, eläimet, rakennukset, kasvit. Painotuotteen elinkaari on useimmiten rajallinen. Tietoa ei voi pysäyttää johonkin asentoon. En voi olla miettimättä teosteni elinkaarta. Indexissä lisäsin tekstiin kuvia, tietosanakirjan kuvat leikkasin irti tekstistä. Minkälaisia kuvia tästä ajasta siivilöityy tulevaisuuden tieto-opuksiin? Katsellen kadun vilinää ja tapaa, jolla ihmiset pukeutuvat: millaista kuvastoa esimerkiksi gootit, fantasiaelokuvat ja heavy rock-muoti tuottavat? Näihin liittyy tarinallisuus ja piirteitä saduista, joiden tapahtumat ovat hyvinkin väkivaltaisia. Satuihin liittyy ajatus matkasta tuntemattomaan: tulevaisuuteen, jonka voi kuvitella mutta joka ei ole vielä paljastunut.

Toistoa, liikettä: taideteos ei ole staattinen merkityksiltään ja tulkinnoiltaan. Otan materiaalikseni Ilmestys-teokseni (teräs ja sähkösinkitty teräs, 2005), jonka paikkaa vaihdan näyttelyn mittaan ja valokuvaan prosessin kuvasarjaksi, kuvakertomukseksi. Teokseni liikkuvat ja muuttavat muotoaan myös näyttelyn sisältä nousevasta, yhteistyönä toteutettavassa tanssillisessa liikeosiossa Vaeltava valomies. Esityksen koreografia ja konsepti: Ulla Koivisto, tanssi: Gabriela Aldana-Kekoni ja Leila Kourkia, valot: Ilkka Volanen, musiikki: Gavin Bryars, installaatiot: Kaisu Koivisto. "Vaeltava valomies on ensimmäinen neljän Valomies-tanssiteoksen sarjasta. Ne koostuvat vanhojen teosteni rikkirevityistä materiaaleista. Vaeltavan valomiehen liikemateriaali perustuu Magnus Lindbergin sävellyksiin Kraft ja Ablauf luomastani liikemateriaalista vuodelta 1986. Tanssijoilla on vapaus soveltaa aineistoa lähtökohtana ja muunnella tilallista koreografiaa. Tässä Valomies-sarjan ensimmäisessä osassa Valomies vaeltaa Toisessa valossa", kertoo Ulla Koivisto.

Ilmestyksen kuvallisen tulkinnan liikkumisen lisäksi haluan tarkastella teoksen hinnan liikkumista: myyn teoksen eniten tarjoavalle. Näyttelyyn liittyy Facebook-sivu Toisessa valossa, jossa on Ilmestyksen kulloinenkin hinta ja näyttelyyn liittyvä blogi. Hintatarjouksia voi tehdä näyttelyn päättymiseen saakka Facebookissa, sähköpostitse ja puhelimitse Forum Boxiin.

Kaisu Koivisto

Taiteilijatapaaminen 10.4.2011 klo 13. Tervetuloa!


Vaeltavan valomiehen ensi-ilta on Forum Boxissa torstaina 7.4.2011 klo 17.30.
Muut esitykset: 9.4. ja 10.4. klo 15
14.4. ja 15.4. klo 17.30
27.4., 28.4. ja 29.4. klo 17.30

Kiitokset Suomen Kulttuurirahastolle ja Koneen säätiön Saaren kartanolle esityksen tukemisesta