IC-98

06.05.2011 - 29.05.2011

 

Näkymä vastarannalta

A View from the Other Side

  

Meidän on näyteltävä sää, ilma, tuuli, myrsky,

                                                  sade,

                                 valaistus, ja vuodenaika,

niin kuin sen joka täynnä vapaata tahtoa

    on täysin riippuvainen kaikesta.

 

- Paavo Haavikko1

  

 

"Porthanin puiston Aurajoen puoleiseen pengerrykseen liittyvä toriportiikki rakennettiin vuonna 1836 osana Nikolaintorin alueen järjestelyä, jonka suunnitteli kaupunginarkkitehti P. J. Gylich. Kymmenen doorilaisen pylvään takana oli alkujaan viisi kalasataman toimintaa palvellutta myymälähuoneistoa. Rakenteeltaan toriportiikki on identtinen kreikkalaisen stoan kanssa ja oletetaan, että rakennustyyppi tuli eurooppalaiseen uusklassismiin stoan inspiroimana. Gylichin pylväikön kulttuurihistoriallinen arvo ja merkittävyys on poikkeuksellisen huomattava arvioidaan sitä sitten liike-elämän tyyssijana, kaupunkirakennustaiteen edustajana tai arkkitehtonisena ilmentymänä osana eurooppalaista rakennusperintöä. Se on ainoa lajissaan Suomessa. Rakennuksen erittäin huomattavan arvon vaaliminen edellyttää, että sen peruskorjaus ja siihen tehtävät muutokset tukevat rakennuksen antikvaarisen ja kulttuurihistoriallisen arvon ja rakennustaiteellisen tyylin säilymistä."2

 

IC-98-ryhmän (perustettu 1998 Turussa) muodostavat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. Ryhmää kiinnostavat toteutumatta jääneet tapahtumat, fantastiset yhteydet asioiden välillä, puhtaat oppijärjestelmät ja harhaopit, historian läsnäolo nykyhetkessä, yhteiskuntaruumiin ja arkkitehtuurin sommitelmat sekä kontrollimekanismit ja niistä vapautumisen tekniikat.

 

www.socialtoolbox.com

  

 

1. Paavo Haavikko, Puut, kaikki heidän vihreytensä. Otava 1966.

2. Museoviraston lausuntoja -tiedote 26/2010, 12.10.2010: "Oikaisun ja kunnostuksen tuettava Turun Gylichin pylväikön kulttuurihistoriallisen arvon säilymistä". http://www.nba.fi/fi/lausuntotie2610 (haettu 20.4.2011).

 

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 29.5. klo 14. Tervetuloa!