JANI RUSCICA

12.08.2011 - 04.09.2011

 

 

Jani Ruscica: Scene Shifts

 

Jani Ruscican Traveloguessa (2010) studio on kuin tyhjä taulu, joka voi kerronnan kautta muuntua mihin tahansa suuntaan. Teos sisältää tekstikatkelmia Lontoon kaupungista matkaoppaiden, -blogien ja kaunokirjallisuuden sivuilta, avaten matkakertomuksen käsitettä romantisoituna historiana, dokumenttina ja henkilökohtaisena kokemuksena. Filmi etääntyy subjektiviteeteistä; niin kuvaajasta, kirjoittajista kuin ohjaajasta.

 

Sanat luovat ja ohjaavat mielikuvia ja historioita. Ruscican fragmentaarinen kuvakertomus Scene Shifts - in six movements (2011) liikkuu eri tiloissa ja aikakausissa. Teos alkaa lavasteesta, joka esittää eurooppalaista kaupunkiarkkitehtuuria 1800-luvun lopulta. Kuvan kylmänsodan aikaisesta Pariisista luovat katkelmat norsunluunrannikkolaisen Bernard Dadién kirjoittamasta romaanista. Taiteilija luo teokseensa valitsemiinsa kuviin merkityksiä toisten kertomuksilla ja musiikilla. Traveloguen tapaan Scene Shifts - in six movements käsittelee paikan esittämisen historiallisia ja mediaalisia kerrostumia.

 

Ruscica paljastaa tai tavallaan riisuu kuvat alastomiksi teoksissaan ja samalla täyttää niitä uusilla merkityksillä. Ajallemme tyypillistä on keinotekoisten, toisten välittämien totuuksien, merkitysten, merkkien ja kuvien, ei niinkään todellisten asioiden kuluttaminen. Kaikki on jonkun kopio, 'simulacrum' jostakin muusta, oli tämä jokin joskus olemassa ollutta tai ei. Näin ainakin sosiologi ja filosofi Jean Baudrillard on väittänyt. Ruscican teokset muistuttavat siitä, että tärkeää ei ole se, miten paljon näemme ja kulutamme asioita, vaan että katsomme ja kuuntelemme tarkasti. Silloin voimme kohdata yllättäviä todellisuuden piirteitä ja totuuksia lähellä ja kaukana. Tämä ei myöskään vaadi jatkuvaa liikkeellä oloa tai matkustamista vaan kykyä pysähtyä ja ymmärtää todellisuutta ja sen rakentumista.     

 

-Marita Muukkonen, kuraattori

 

Tuubisti Tuomas Saloniemi tulkitsee Ruscican teosta 'Sounding Back -
proposition for an anthem' (2011). Eri maantieteellisistä sijainneista
kerätyt seismografiset datat muuntuvat Saloniemen tulkintojen kautta
eräänlaisiksi "nuotinnoksiksi". Tietyn maantieteellisen sijainnin
äänelliseksi, kulttuurisista viitteistä vapaaksi tulkinnaksi.

Tuomas Saloniemi on paikalla tulkitsemassa teosta seuraavasti:
to 11.8 klo 17-19
su 28.8 klo 14-16
su 4.9 klo 14-16

 

Biografia

Jani Ruscican (s.1978) 'Scene Shifts' näyttelyn teokset jatkavat taiteilijan jo aiemmin käsittelemiä paikan esittämiseen ja näyttämöllisyyteen liityyviä teemoja. Ruscican teoksia on ollut viime vuosina esillä laajasti niin koti- kuin ulkomaillakin. Kuluvan syksyn aikana taiteilijan teoksia tullaan näkemään ryhmänäyttelyissä Kanadassa, Belgiassa ja Luxembourgissa sekä yksityisnäyttelyssä Lontoossa. Taiteilijan teoksia on mm. Centre Pompidoun, Nykytaiteen Museo Kiasman ja Helsingin Taidemuseon kokoelmissa. Ruscica on vuoden 2010 AVEK palkinnon saaja ja hänen videoteoksensa Evoluutioita voitti vuonna 2009 arvostetun Kölnin Kunstfilm Biennalen pääpalkinnon.

 

Taiteilijatapaaminen 28.8. klo 14!