MAIJA NÄRHINEN/ PERMANTO

02.12.2011 - 30.12.2011

 

Tiivistymä


Pienistä esineistä on kasautunut, tihentynyt tai tiivistynyt käsittelyssäni kolmiulotteisia teoksia.
Kuten luonnolla myös esineillä on luontainen taipumus pyrkiä kaaokseen, maailmankaikkeuden perustilaan. Ympärillämme on paljon hallittavaa, mutta ei ole tapaa, jolla tottelemattomia esineitä voisi komentaa: järjesty! suoristu! ojennu! pysy erillään! Näyttelyn teokset Raportti, Kansio ja Muistio kuvaavat yritystä saada järjestykseen suurta määrää papereita.
Toisaalta näyttelyssä viitataan annettuihin järjestyksen vaatimuksiin ja tilanteisiin, joissa sääntöjä on liikaa. Kasvattaminen-teoksessa asetan lapsen kasvin asemaan. Kasvaminen vaikuttaa mahdottomalta, kun tukikepit ovat vähällä tukahduttaa sen.
Koulun välittämät säännöt tulevat mieleen ruutupaperista, joka on materiaalina osassa näyttelyn teoksia. Kun koulunkäyntini alkoi 1970-luvulla, ruutupaperin korvasi usein painettu työkirja, mutta ruutujen täyttämistä sekin tarjosi: rastit oikeisiin ruutuihin ja oppiminen olisi tapahtunut. En ole edelleenkään voinut vastustaa kiusausta käsitellä ruudukon täsmällisyyttä ja jatkaa sitä kurittomammilla viivoilla, jotka ovat alttiita takertumaan toisiinsa ja katoamaan näkyvistä.
Paitsi suoranaisia esineiden kokoelmia, teokset ovat viivojen kokoelmia. Kolmiulotteisia viivoja risteilee niissä sähköjohtoina, rautalankoina tai kuminauhoina. Viivat toimivat uuden järjestyksen rakentajina tai vaaditusta järjestyksestä vapauttajina - teoksen muoto syntyy niistä tai niiden avustamana.
Jatkan näyttelyssä jo aiemmissa töissäni käyttämääni työskentelytapaa, jossa lopputulos rakentuu ja tiivistyy joukosta erillisiä elementtejä.


Kiitos:
Anita Snellmanin säätiö
Valtion kuvataidetoimikunta
Oskar Öflundin säätiö

 

 

Tervetuloa taiteilijatapaamiseen lauantaina 3.12. klo 14!