VIRVATULET `11 / GHOST- LIGHTS `11

08.07.2011 - 31.07.2011

AV-ARKKI ESITTÄÄ: KUUKAUDEN KLASSIKKO /AV-ARKI PRESENTS: CLASSIC OF THE MONTH

VIRVATULET´11 - GHOST-LIGHTS´11.
Koosteella olevat liikkuvan kuvan taideteokset käsittelevät elämänhalun ekstaattisen värinän, kollektiivisten ja henkilökohtaisten myyttien, menetyksen aiheuttaman surusta selviytymisen sekä paikasta toiseen siirtymisen yleisinhimillisiä teemoja. Koosteen on kuratoinut Kari Yli-Annala ja Ivan Punzo.

Extreme Sense of Void, Ulu Braun & Teuri Haarla, 14'19''
"Miten voisi tehdä eron ‘tavallisiin' mielentiloihin ilman tarkoituksellista ja hetkellistä järjen menettämistä? Keho alkaa täristä kontrolloimattomalla
tavalla ja antautuu ekstaattiseen transsiin. Vain pienen hetken ajan, voin olla siinä tilassa."

Sweet Mov(i)e, Jan Ijäs, 3'15''
Yksittäiset ihmiset esittävät kameralle seksiä imitoivia liikkeitä.

Yöjuna, Juha Mäki-Jussila, 2'10''
"Yöjuna" on osittain abstrakti kokeellinen animaatio. Jotain kummallista tapahtuu junan kiitäessä läpi yöllisen maiseman.

Luonnotar, Marikki Hakola, 10'00''
"Luonnotar" on uusi tulkinta Kalevalan myytistä, joka kertoo maailman synnystä. Sinfonisen runon on säveltänyt Jean Sibelius. Elokuva yhdistää tietokoneanimaatiota ja eläviä esiintyjiä.

Circle, Minna Parkkinen, 6'00''
"Circle" käsittelee kuvakerronnan kautta läheisen ihmisen kuoleman aiheuttamaa
syvää surua ja siitä selviytymistä. Teos, joka on Parkkisen elokuvatrilogian
viimeinen osa, kuvaa elämänhalun palautumista ja sitä, miten ympäristön kauneuden ja arvoituksellisuuden voi havaita arkisissakin asioissa.

Travelogue, Jani Ruscica, 8'00''
Travelogue on kollaasinomainen teos, joka koostuu niin nykyaikaisista kuin historiallista Lontoota kuvaavista matkakertomuksista. Lähdemateriaalin kirjo on laaja; matkaoppaista ja ihmisten blogikirjoituksista, aina 1800- luvun kaunokirjallisuuteen. Travelogue viittaa kahteen historiallisesti suosittuun matkakertomuksen muotoon - liikkuviin panorama esityksiin, jotka olivat elokuvan esiaste sekä matkakertomus ohjelmiin. Travelogue kuvaa itse paikan esittämisen vaikeutta. Se on kuva paikasta vailla kuvia.Travelogue on Camden Arts Centren ja Animate Projectsin tilaustyö.

To Anne Marie, Petra Lindholm, 10'50''
Lindholmin isoisän täti Anne Marie oli kihloissa venäläisen herra Obolenskin kanssa. Suomen sisällissodan aikana mies joutui pakenemaan maasta.
Anne Marie jäi yksin eikä koskaan enää kuullut miehestä. Anne Marien tarina on kerrottu tunnelmallisten, herkkäsävyisten kuvien avulla ja taiteilijan itse tekemän musiikin tahdissa