PAULA OLLIKAINEN/ PARVI

25.05.2012 - 17.06.2012

”I Don't Scare Easily But...”

Näyttelyn ”I Don't Scare Easily But...” maalaukset liittyvät kylmän sodan henkiseen ilmapiiriin 1970-80-luvulla ja siihen, miten se näkyy maailmankuvassamme nyt. Vaikka maalausten aiheet taustoittuvat historiaan, niillä on kiinnekohta tämän päivän arkiympäristöstä. 1980-luvulla tehtiin suomalaisesta kyläyhteisöstä turistimatkoja Neuvostoliittoon ja pidettiin yhteyttä sukulaisiin, jotka asuivat rajan takana. Vuonna 1985 radiossa esitettiin kuunnelma ”Seuraava sota”.
Tuon ajan jännittyneessä ilmapiirissä kuunnelma sai aikaan reaktion, jossa dokumenttimuotoinen fiktiivinen esitys otettiin todesta ja ydinsodan luultiin todella syttyneen. Muistumat kokemuksista 1980-luvun alkupuolelta palauttavat mieliin kuvia, joissa popcornkulho siilautuu televisioruutua vasten ja poksahtaneiden jyvien vaalea tärkkelys toistaa sienipilven kumpuja. Pilvi on etäällä, jossain siellä, mistä popcornit tulevat ja ovat kuitenkin samaan aikaan läsnä olohuoneessa.

Mielikuvitus kuvittaa myös kertomuksia neuvostoliittolaisilta huoltoasemilta, joissa suomalaisturistit tankkaavat tankin täyteen ja vaihtavat polttoaineen poliittisiin nylonsukkahousuihin. Hilja-tädille lähetetään naapurimaahan kontrolloitu paketti, joka sisältää määrätyn määrän kahvia, ja jotain kevyttä ja soveliasta, kuten koristekuvioisia kahviliinoja.

Paula Ollikainen on vuonna 1973 syntynyt kuvataiteilija. Tällä hetkellä hän työskentelee Helsingissä ja opiskelee Kuvataideakatemiassa. Näyttely on osa maisteritutkinnon opinnäytettä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen keskustoimikunta