MILJA LAURILA /PERMANTO

03.02.2012 - 26.02.2012

UUSIN TIETO

Kuinka viehättävä ja rikas on tietämisen maailma

Käytän teosteni materiaalina vanhoja tietosanakirjoja. Minua kiinnostaa se, mitä kuville ja sanoille tapahtuu, kun ne irrotetaan alkuperäisestä yhteydestään. Unohtavatko ne, mitä niiden oli todistettava?

Vanhojen tietosanakirjojen rakeiset, mustavalkoiset kuvat esittävät eksoottisia paikkoja ja eläimiä, ja niiden runolliset tekstit kertovat ihmisen ja teknologian uusimmista saavutuksista. Kirjat pyrkivät kattamaan koko maailman ajan määräämisestä esivanhempien lauluun, harhapäätelmistä italialaiseen kirjanpitoon ja kirjoituksen syntyhistoriasta elämän pituuteen. Onko tämä tiedettä? Saako järkevä olla kaunista? Mitä oikeastaan haluamme tietää, ja mistä hankimme tietomme? Millaisena tämän päivän tieto näyttäytyy 50 tai 100 vuoden kuluttua?

Vuodelta 1926 peräisin olevan tietosanakirjan esipuhe toimikoon sellaisena myös näyttelylleni:

Kaikkien elämässä on probleemeja, kaikkien sydämissä tapahtuu salaisia draamoja. Tämä teos selvittelee elämää ei ainoastaan sen tavallisissa muodoissa, vaan myöskin sen haarautumissa ja merkillisissä mutkissa. Yleisten, tiedon piiriä avartavien näköalojen ohella on teokseen otettu mukaan mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotta nämä toisivat esitettävät asiat lähemmäksi ja osoittaisivat yksityisten lukijain iloksi ja vapautukseksi, kuinka viehättävä ja rikas on tietämisen maailma.

 

Näyttelyn tekemistä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Taiteen keskustoimikunta ja Uudenmaan taidetoimikunta. Näyttely on osa Laurilan kuvan ja sanan suhdetta käsittelevää väitöskirjaa, jota hän tekee Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.