SAMPPA TÖRMÄLEHTO/ MONTTU

25.05.2012 - 17.06.2012

"Easy on Sundays"

Teoksissani kantavana teemana olen käsitellyt yksilön vapautta ja oikeuksia. Kuka tekee säännöt ja onko sääntöjen rikkominen jossain tilanteessa hyväksyttävää, kenties toivottavaa? Maalauksissani seikkailevat anarkistijoukot sekoittuvat tavallisiin rivikansalaisiin, eikä lopulta ole enää selvää kuka vastustaa ketä. Työni olen aina tehnyt pieni pilke silmäkulmassa, ja niin nytkin. Usein maalauksissani on meneillään joku tilanne tai tapahtuma. Nämä tilanteet voivat olla pieniä ja joskus hyvin absurdejakin. Linnunpönttö voidaan tukkia pullonkorkilla, jos linnut laulavat liian aikaisin tai väärällä ääniskaalalla. ”Intruder” –teoksessa kotirauhan rikkojaa ei näy, mutta tunkeilijasta on kyllä jäänyt selvä merkki etualan nurmikentälle. Hämmentynyt vahtikoira tarvitsee avukseen viisaan pöllön, jotta (kulttuuri)rikos saataisiin ratkaistua.

Piikkilankamaalaus ”Keep out” seisoo yksin pyhässä yksinäisyydessään. Se kehottaa katsojaa pysymään loitolla, muttei varsinaisesti kerro mistä. Maalauksen esittämä kehoitus on selvä, mutta julkisessa galleriatilassa esiintyessään se muuttuu lähinnä koomiseksi. Elämä ei ole selkeää, eikä vakavaa, miksi siis taiteen pitäisi olla? Teokseni eivät esitä teorioita siitä miten asioiden tulisi olla. Maalaukseni ovat pikemminkin kuin b-luokan kauhuelokuvia, joissa terroria lyödään märällä kalalla kasvoihin.

Teknisesti maalaukseni syntyvät työhuoneen lattialla lappeellaan. Tällä tavoin olen pyrkinyt kontrolloimaan märkää maalia ja sen valumia. Minua kiinnostaa myös sattuma; vahingossa syntyneet läikät suhteessa kontrolloituun pintaan ja maalausjälkeen. Töissäni yhdistelen esittäviä kuva-aiheita abstrakteihin, sekä pohdin raskaan ja kevyen maalipinnan välistä suhdetta. Teen myös kokeiluja eri maaleilla, sekä haen ”bad paintingin” ja herkkien kauniiden kohtien vaihtelua. Kauneuden tavoittelua en ole pitänyt virheenä, sillä toisinaan kaunis vain saakin tavallista enemmän voimaa kun se rinnastuu vähän robustimpaan maalausjälkeen

 

Samppa Törmälehto (1977) asuu ja työskentelee Helsingissä. Törmälehto on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Viime aikoina hänen töitään on ollut esillä enimmäkseen Saksassa, viimeksi Berliinissä galleria Autocenterissä ja taidekeskus Uferhallessa. Nyt esillä oleva näyttely on Samppa Törmälehdon kolmas yksityisnäyttely Helsingissä.

Edellisen kerran Helsingissä Törmälehdon maalauksia nähtiin Kalhama-Piipolla RE/VOLT –näyttelyssä. Törmälehdon töitä on useissa eri museoiden ja säätiöiden kokoelmissa, mm. Helsingin kaupungin taidemuseolla ja Tampereen taidemuseolla.