TERO PUHA, ANNU VERTANEN, ARTO NURRO

01.02.2013 - 24.02.2013

Puhan, Vertasen ja Nurron yhteisnäyttelyssä nähdään sekä piirustuksia, maalauksia, installaatioita että videoita. Taiteilijat käsittelevät näyttelyssään piirtämisen ja grafiikan monimuotoisuutta ja niiden rajapintoja. Kukin ryhmän taiteilija on tehnyt taiteilijauran omanlaisellaan tuotannolla, eikä taiteilijoita äkkikatsomalta yhdistä mikään erityinen taiteellinen teema. Taiteilijoita kiehtoi kuitenkin ajatus hiukan yllättävällä kokoonpanolla järjestettävästä ryhmänäyttelystä. Tähän Forum Boxin näyttelyyn kukin taiteilija tekee esityksen, joka toimii tilassa ja ajassa. Pitkäaikainen toistensa tunteminen, hengenheimolaisuus, sitoo näyttelyn yhteen.


Tero Puha:
Blockage
Ensi-ilta Forum Boxissa 31.1.2013 klo 17.30

Kuvataiteilija Tero Puhan uusi lyhytelokuva Blockage tutkii yksilön sukupuoli-identiteetin suhdetta vanhempien ja yhteiskunnan ihanteisiin ja odotuksiin. Elokuvassa äitinsä hautajaisiin saapunut nainen palaa kotitaloonsa vuosien jälkeen. Kun hän löytää äitinsä vanhan leningin ja pukee sen ylleen, kauan sitten tukahdutettu identiteetti ja ristiriitainen tunnemaailma riistäytyvät vapaaksi. Hurja muodonmuutos alkaa. Kuka nainen oikeasti on?

Mukana tekijöinä on samaa tiimiä kuin Puhan ensimmäisessä lyhytelokuvassa Nine to Five (2008). Teoksen pääosaa näyttelee Terhi Perälä. Asut on suunnitellut vaatesuunnittelija Jarno Viitala ja musiikista vastaa Mikko Väärälä.

"Teoksissani tutkin ja tarkastelen nykyihmisen elämää - erityisesti kehokuvaa, identiteettiä ja sukupuolirooleja lähtökohtanani henkilökohtaiset kokemukset ja tunteet. Tämän lisäksi saan vaikutteita populaarikulttuurista sekä arjen estetiikasta. Uskon että omien kokemusten kautta syntyneet teokseni esittäytyvät universaaleina heijastumina ajasta ja maailmasta, jossa elämme. Tieteen ja teknologian kehittyessä eteemme ilmaantuu uusia mahdollisuuksia muokata olemustamme ja säätää elämämme yksityiskohtia. Pyrkimykset määritellä sitä, mikä on luonnollista ja mikä luonnotonta, luovat ristiriitoja ja paineita identiteettiään ja olemassaolonsa tarkoitusta etsivälle nykyihmiselle." Tero Puha


AVEK:n rahoituksella syksyllä 2011 kuvattu Blockage on ensimmäinen osa Puhan uudessa Variables- lyhytelokuvatrilogiassa. Surrealistisia elementtejä sisältävä tarinallinen sarja pohtii mm. sattumien, ulkoisten vaikutteiden, kohtalon ja ihmisen omien valintojen suhdetta elämässä. Seuraava osa Vortex on jo työn alla.


Tero Puhan videoteos sivuaa kysymyksiä länsimaisesta lapsenkasvatuksesta, trans- ja intersukupuolisuudesta sekä sukupuolineutraaliudesta. Miten tulisi kasvattaa fyysiseltä sukupuoleltaan epäselvä lapsi? Pystyykö “vääränlainen” kasvatus nujertamaan ihmisen todellisen identiteetin?

 

Annu Vertanen:
Passage

Forum Boxissa esitän teoksen Passage (Breathing Touch). Se on jatkoa viimeaikaisille pienemmille, kehystettyinä esittämilleni töille. Työn mittakaava on 300 x 540 cm ja se koostuu puiselle kehikolle kiinnitetyistä papereista. Työ on verhomainen, ja sen lähtökohtana onkin ajatus näyttämöstä ja esiripusta. Siihen liittyy ajatuksena peittäminen ja paljastaminen.
Olen puupiirtäjä, ja operoin yksikertaiselta näyttävillä elementeillä, viivoilla ja väreillä. Olen kiinnostunut teoksen ja tilan suhteesta. Teosteni pysyviä teemoja ovat myös näkeminen ja hahmottaminen. Usein ripustukseni on installaationomainen. Työskentelen välimaastossa, jossa pohdin fyysistä tilaa jossa työ esitetään ja kuvan, kuvapinnan omaa tilaa. Koska tässäkin tapauksessa asetan useita ohuita papereita päällekkäin, teoksen pinnassa on vielä yksi tila, joka poikkeaa illusorisesta kuvan tilasta ja esitystilasta.
Työn mittakaava ja sen vaikutus katsomistapahtumaan on myös olennainen. Katsoja vaikuttaa liikkumisellaan teokseen ja siihen mitä näkee, kuten installaatioissa yleensäkin. Mittakaavan vaikutus työn valmistamiseen on itselleni mielenkiintoinen asia, sillä pääsen näkemään teoksen ensi kerran kokonaisena vasta näyttelytilassa.
Materiaalini on japaninpaperi, jota käytän eri tavoin painettuna ja kerroksittain. Materiaali kasvaa osaksi työn sisältöä ja tunnelmaa.
Kommentoin töissäni myös taidegrafiikan ilmaisun ja esittämisen konventioita, ja yritän löytää uudenlaisia tapoja esittää asioita.

 

Arto Nurro:
Kenttä

Piirustusinstallaationi Kenttä koostuu lyijykynillä tummiksi väritetyistä kolmiulotteisista kappaleista. Grafiitin harmaalla sävyllä tavoittelen piirustuksenomaisuutta. Objektit ovat samaan aikaan tutunoloisia ja vieraita. Niiden muodot ovat syntyneet alitajuisen piirrosprosessin tuloksena.

Teokseni on saanut vaikutteita muun muassa 1980-luvun yhdestä merkittävimmistä taideteoksesta: Matthew Smithin Manic Miner -tietokonepelistä (ja sen jatko-osasta Jet set Willystä) sekä edellisellä vuosikymmenellä ilmestyneestä Arkadi ja Boris Strugatskin romaanista Stalker. Molemmissa teoksissa käsitellään ihmisluonnolle ominaista uteliaisuutta ja älykkyyttä mutta myös ahneutta ja kehitysuskon pimeitä puolia. Miner Willyä kiusaavat tappajarobotit ja alkoholismi, kun taas Stalkerissa Vyöhykkeen salaperäiset ilmiöt ja himoitut esineet vievät ihmiset maanisuuteen ja pilaavat heidän terveytensä. Teoksissa esitetyt kentät, vyöhykkeet ja kaivokset voi nähdä vertauskuvina teknologian kiehtovuudesta ja hallitsemattomuudesta sekä ihmismielen luovuudesta - ajatusten takapihoista, joilta voi löytyä paitsi aarteita myös sudenkuoppia.


Kiitos Pirkanmaan taidetoimikunnalle ja Taiteen keskustoimikunnalle.