MATTI PELTOKANGAS

01.03.2013 - 24.03.2013

Unelmia ja Uutisia

 

Matti Peltokankaan laaja yksityisnäyttely Galleria Forum Boxissa tuo esiin taiteilijan uusimmat teokset, unelmat. Osa unelmista on tarkoitettu toteutettavaksi, niin kuin unelma käsityönä tehdystä veneestä. Haastava projekti vei vuosia, vaatien lukuisia työtunteja, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä. Vene on kokonaistaideteos, veistos.

Käsityönperinne näkyy hienovaraisissa yksityiskohdissa ja taidokkaana materiaalien käsittelynä. Materiaaliestetiikkaa on harpannut suuria askeleita eteenpäin.
Kuvanveistäjän käsissä puu taipuu moneksi. Puu näyttäytyy aidoimmillaan, niin puukauhoissa kuin kirvesvarsissakin.

Läpi näyttelyn on teemana taiteilijan ja teosten suhde luontoon, historiaan ja suomalaisuuteen.
Jokainen teos kertoo tarinansa, pronssiset kädet rukoilevat isää palaamaan sodasta, leppäpuiset kirveenvarret ovat aikajana perheen elämänvaiheista. Rikkinäinen pitsiliina ja kaalinpää marmorisella pöydällä ovat jyrkkä vastakkain asettelu: köyhälistön ruokaa ei koskaan tarjoiltu marmorilta.

Matti Peltokankaan teoksista voi havaita myös huolen. Puukauhojen rivi on pitkä, mutta kaikilla kauhoilla ei voi keittää soppaa. Meri antaa..., mutta joku muu ottaa. Huolestuttavat uutiset Itämeren tilasta ovat saanet taiteilijan mietteliääksi.

 

Matti Peltokangas on vuoden 2013 Anita Snellmanin säätiön stipendiaatti.