ILMARI GRYTA, MERI PEURA

04.10.2013 - 27.10.2013

EI KENENKÄÄN MAA

Ihmiset ovat saavuttaneet järjettömiä asioita pyrkiessään tavoittelemaan onnea vallan, rikkauksien ja kunnian kautta. Rajoja on piirretty uudelleen, ennätyksiä rukattu ja koko maailmankuva on tarvittaessa kirjoitettu uuteen asuun. Myös mahdottomilta tuntuvat asiat, kuten kuukävely, ovat toteutuneet ihmisen matkalla kohti tuntematonta onnenmaata. Onnen tavoittelu ajaa ihmiset liikkeelle.

Ei kenenkään maa on vertauskuva tavoitteille, jotka tyhjentyvät, kun niitä kohti kuljetaan. Saavutukset muuttuvat usein matkalla kangastuksiksi ja lupaukset onnesta haihtuvat kuvitelmien lailla. Kultainen pata on aina sateenkaaren toisessa päässä. Onni tuntuu kulkevan askeleen edellä ja ei kenenkään maa pysyy saavuttamattomissa.

Silloin tällöin voimme havahtua onnen ja vallan tavoittelun harhaisuudesta ja huomata ponnistelujen huvittavuuden ja järjettömyydenkin. Näennäisen järkeviltä tuntuvat tavoitteet usein vain korostavat ihmisen olemisen mielettömyyttä. Uudet päämäärät ottavat paikkansa, valta vaihtuu ja maailma muuttuu.

Meri Peuran ja Ilmari Grytan yhteisnäyttely näyttää kaksi puolta Ei kenenkään maasta. Peura lähestyy teemaa vertauskuvallisesti tarttumatta tiettyyn aikaan tai paikkaan, Gryta puolestaan havainnoi tästä ajasta käsin arkista ympäristöä ja käyttää sen tarjoamia näkymiä.

 

Kuvataiteilija Meri Peura (s.1981) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Kuvanveistäjä Ilmari Gryta (s.1979) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Molemmat taiteilijat asuvat ja työskentelevät Riihimäellä.

 

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus, Maija Blomberg, Suomen Kulttuurirahasto sekä Hämeen Taidetoimikunta.