MARJA HELANDER

28.11.2014 - 21.12.2014

Marja Helander (1965)


SILENCE - Jaskes eatnamat

Tunturista jätekasaksi, se on sitä nykyaikaa!


Olen kuvannut kaivoksia, tehtaita, patoja. Aika ankeaa siis. Pääasiassa olen liikkunut Kuolassa ja Pohjoiskalotilla, alkujaan saamelaisten alueella. Olen halunnut näyttää, minkälaisia jälkiä raskas teollisuus jättää maastoon, ja ehkä myös sieluun. Esimerkiksi alkuperäinen Kiirunavaara on tuhottu kaivoksen tietä. Ehkä siellä vielä jonkun muinaisen saamelaisen haamu haikailee menneitä poromaitaan kaivoskäytävissä?


Mistä nämä rumuuden alttarit kertovat? Hyvinvoinnista, kolonialismista, elintasosta, saastumisesta. Yhtenä erottamattomana, vaikeasti hahmotettavana kokonaisuutena. En voi saarnata, koska en itsekään pysty elämään ilman näitä jokapäiväisiä teollisia tuotteita. Pystyn vain toteamaan, missä nyt mennään.


Olen lähestynyt aihetta romanttisen maisemamaalauksen perinteen kautta. Kauneus vetää puoleensa, pakottaa katsomaan, vaikka aihe olisi rujompikin.


Näyttelyssä on esillä valokuvien lisäksi myös videoinstallaatioita. Niissä näkyy kukkia, tupruttavia tehtaita ja muutama ihminenkin.


Videoteos Trambo sai innoituksensa trampoliinista, maat ja mannut vallanneesta pyöreästä rinkulasta. Halusin viedä trampoliinin pois tutusta arkipäiväisestä ympäristöstään ja yhdistää sen mielikuvaan tuntureilla loputtomiin vaeltavasta ihmisestä. Raahaamme raskaita taakkoja avaran taivaan alla, ilman sen suurempaa merkitystä. Välillä toki hieman pompitaankin.

 

 

Äänimaisema: Tapani Rinne

Kiitos: Taiteen edistämiskeskus, Bildmuseet ja Fagerhult