VELI GRANö, MILJA VIITA

29.09.2017 - 22.10.2017


TIME LOOPS - aikasilmukat

 

Milja Viita ja Veli Granö asuvat vanhassa, kylmässä talossa. Eräänä päivänä he päättivät kutsua eristäjät paikalle. Suuri kuorma-auto letkuineen ajoi pihaan ja alkoi puhaltaa eristettä seiniin ja katon alle. He katselivat hämmästyneinä kun taivaalta alkoi sataa sanoja. Ensimmäisessä käteen laskeutuneessa paperinpalassa oli revennyt sana - Utøya. He kiipesivät vintille ja ryhtyivät lukemaan. Pian he ymmärsivät asuvansa nyt talossa, joka on eräänlainen dokumentti tästä ajasta.

Samanlaisia murskatuilla sanoilla eristettyjä taloja on maailmassa miljoonittain. Niissä asuvat tuskin pohtivat mokomaa, mutta jokainen menneisyydestä ja arkeologiasta kiinnostunut ymmärtää, että aikaamme tullaan todennäköisesti tulkitsemaan joskus näitä rikkoutuneita "kirjastoja" analysoimalla. Viita ja Granö lapioivat työhuoneelleen kuutiokaupalla eristemassaa ja alkoivat tutkia. Lopputuloksena syntyi katkonaista sattuman runoutta ajasta ja historiasta. Time Loops -aikasilmukat on eräänlainen arkeologinen koe, hyppy tulevaisuuteen. Se on tulevaisuudessa kerrottava tarina meistä ja maailmastamme.

Yhteisen installaation lisäksi näyttelyssä nähdään molempien taiteilijoiden omaa tuotantoa.

Milja Viita asettaa esille tuoreen videoinstallaation Renditions, johon hän on kerännyt vuoden ajan materiaalia eräältä metsittyneeltä riistasillalta. Sillat ovat arkkitehtonisesti kiinnostavia, pelkästään luonnolle osoitettuja rakenteita, jotka mahdollistavat eläimille moottoritien ylityksen. Kuvaajan vartalon liikkeitä toistavat, vanhalla veivikameralla toteutetut 35mm filmijaksot luovat kontrastin inframustakameroilla taltioitujen eläinten salaperäiseksi jäävän todellisuuden kanssa.
Viidan teokset ovat kokeellisista ja dokumentaarisista elementeistä koostuvia aikakudelmia. Hänen teoksiaan on esitetty mm. STILLS- valokuvakeskuksessa Edinburghissa, New York Moving Image Fairissa, Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin Taidehallissa, televisiossa YLE Teemalla sekä monilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, joista viimeisimpänä Euroopan mediataidefestivaalit Osnabrüeckissa, sekä tulevana Signes de Nuit -festivaalit Pariisissa.
https://miljaviita.live


Veli Granö esittää näyttelyssä uusimpia valokuva- ja videoteoksiaan. Uudet teokset liittyvät Time Loops -aikasilmukat -installaation esiin nostamaan tematiikkaan. Kuten Time Loopsin, on näidenkin teosten lähtökohtana ollut löydetty mediamateriaali.
Kineettiset Pool ja Diamonds of the Night -teokset yhdistävät videota vanhoihin lehtikuviin, jotka ovat myös Kirliankameralla toteutetun valokuvasarjan lähteenä.
Granö palaa viimeisimmissä veistoksissaan ja installaatioissaan lasia ja valoa hyödyntävään teostyyppiin, jonka parissa hän työskenteli ennen yleisölle tutumpaa valokuvaajan uraansa.
Granön teoksia on nähty mm New Yorkin MOMA- ja Whitney -museoissa, Venetsian-, Manifesta- ja Sydneyn -biennaaleissa. Hän toimi Kuvataideakatemian valokuvan- ja nykytaiteen professorina vuosina 2014-17.
https://veligrano.com


Näyttelyä ja teosten valmistamista ovat tukeneet Porvoon kaupunki, AVEK, Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto ja Kuvataideakatemia. Lämmin kiitos!