KIM SOMERVUORI - MAALISTA OMAISUUTTA

27.10.2017 - 19.11.2017


Kim Somervuoren (s. 1975) näyttely avautuu Forum Boxissa 27.10.2017. Näyttely käsittää koko galleriatilan ja koostuu yksittäisten maalausten lisäksi useammasta maalausinstallaatiosta.

Somervuori katsoo teoksissaan joutomaille, kulman taakse, säröihin ja ruosteeseen. Hänen näyttelyssään tilat ja tunnelmat kumpuavat niin kirjallisuudesta kuin populaarikulttuurista. Ylevä yhdistyy kuluneeseen ja katsoja kääntyy kohti ajan kerrostumia ja materiaalin karheutta.

- Somervuorella on taito yhdistellä ja kiteyttää monipuoliset havainnot ja informaation palaset maaliksi kankaalle, tiloiksi ja tunnelmiksi installaatioihin. Hänen teoksensa antavat katsojilleen mahdollisuuden nähdä ja kokea jotain mille ei ole sanoja. Särö saa merkityksen, kuluma näyttäytyy uudella tavalla, kirjoittaa varatuomari ja taiteen keräilijä Ismo Huhtanen Somervuoren näyttelytekstissä.

Maalausten sanat tai maalauksissa olevien tekstien eleet viittaavat ulottuvuuksiin ja merkityksiin, joiden matkaan katsoja voi antautua. Samalla, kun ne ovat tunnistettavia, ne jättävät tilaa katsojan omalle mielikuvitukselle, mielen havainnoille. Somervuori siirtää jatkuvasta ympärillämme olevasta liikkeestä, kulumisesta, kohinasta sekä uusiutumisesta jotain näkyjä ja hetkiä teoksiin, joissa olennaista on ymmärrys ja lohtu. Somervuori ei tee ajasta entistä vaikeammin ymmärrettävää vaan hänen tilateoksensa ja niiden rakennusaineena toimivat maalaukset purkavat vaikeita kysymyksiä helpommin lähestyttäväksi, esteettiseksi kuvastoksi.

Kim Somervuori on vuonna 2012 Kuvataideakatemiasta valmistunut kuvataiteen maisteri, jonka edellinen iso yksityisnäyttely nähtiin TM-galleriassa. Hänen, Sami Havian ja Ilari Hautamäen yhteisnäyttely kiersi Aineen, Hämenlinnan ja Jyväskylän taidemuseoissa viimeisen kolmen vuoden aikana.


Kiitos: Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Espoon kaupunki.