MIA HAMARI: KOLMENTOISTA KOHTALOT

24.11.2017 - 17.12.2017

 

"Mummun muotokuvassa pidän mummuani hyvänä kädet hänen harteillaan. Selkään on istutettu kuokka muistoksi hänen mielipuuhastaan hoitaa kasvimaata, kukkapenkkiä tai perunamaata tupakki suupielessään."

Mia Hamari on omalaatuinen tarinankertoja. Puisilla veistoksillaan hän kuvittaa sisäistä maailmaansa ja veistää surrealistisia hahmoja. Tarinassa ei useinkaan ole päätä eikä häntää. Silti vaikka ei ymmärtäisikään täysin, mitä näköaisti on näiden teosten äärellä verkkokalvoille juuri heijastanut, tunnistaa jotain etäisesti tuttua - ehkä häivähdyksen jostain alkukantaisesta, joka kuitenkin esiintyy ensi kertaa. Hamarin veistämät hahmot ovat usein hieman rujoja. Teosten ilmettä keventää kuitenkin puun rinnalle liitetyt materiaalit ja -elementit. Hamari kuvaa työskentelyään "ajatuksettomaksi kirveen vaelteluksi puulla käden viedessä ja mielen seuratessa pienellä viiveellä".


Kolmentoista-kokonaisuus esittelee nimensä mukaisesti kolmetoista omasta todellisuudestaan esiin veistettyä hahmoa erilaisine kohtaloineen. Hamari on mestarillinen käsittelemään puuta elementtinä tutkiakseen myös hahmojensa liikkeen mahdollisuuksia, staattisia jännitteitä, tai tuntemuksia herätteleviä ilmestyksiä. Teosten aiheet kumpuilevat unista ja ohikiitävistä ajatuksista, eivät luonnostellen tai suunnitellen, vaan alitajunnan suorana virtana pienillä vahingoilla ja sattumuksilla höystettynä.


Mia Hamari on valmistunut Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta vuonna 2004 ja pitänyt siitä lähtien vuosittain yksityisnäyttelyitä, yhteis-, sekä ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä viime vuosina: 2013 Forum Box, 2014 ARCOmadrid, Forum Boxia edustaen, 2015 EMMAn Areenassa, 2016 Galleria Sculptorissa sekä Pyhät ja Pakanat, Kansallismuseo, Hämeen linna, Hämeenlinna 17.12.2017 asti.

 

Minä en kuulu tänne. Kuulun hiljaisuuteen ja metsiin, joiden läpi virtaavat synkät mustat joet ja joiden salaisimmissa onkaloissa ei ole yksikään ihminen koskaan käynyt. Tänne minä en kuulu, vaan puun sisään ja joen ja maan sisään ja sinne minä menen. Kun katsot puuta, aukaise suusi vain sen sulkemista varten ja laske kämmenet korvillesi, voitko kuulla kuinka suonet kohisevat ja lävitsesi virtaa sanomaton, puhumaton voima? Juuret versovat siellä. Ne haluavat minusta maan läpi, maan suonten sisään, maan pimeän halki, sillä versominen on minun puhettani. Minä menen maata kohti, koska minä elän.

-Luonnehtii teoksista kirjailija Essi Kummu

 

Kiitos: Taiteen edistämiskeskus ja Grano

 

Mia Hamarin avajaisten yhteydessä Myllyteatterin taiteilijoiden lyhyt performanssi, tervetuloa!

Avajaisissa ääniveistoksia esittävät äänitaiteilijat ja muusikot Mia Simanainen (laulu, äänet) ja Joonas Outakoski (äänet). Myllyteatteri esiintyy myös lauantain 9.12. tapahtumapäivässä, lue lisää täältä.

 

Forum Box on kiinni itsenäisyyspäivänä keskiviikkona 6.12.2017.