HEIMO SUNTIO ART SOCIETY - VERTICAL GRAFFITI

03.03.2017 - 26.03.2017

Maaliskuussa Forum Boxissa nähdään Heimo Suntion yksityisnäyttely Vertical Graffiti.


Suntio on kärryillä

Olisi vaiettava kysymyksestä, mistä on kyse, koska se erottaa suotta tekijän, kokijan ja tulkitsijan. Kysyn kuitenkin. "Kaikesta ja aina", sanoo Heimo Suntio. "Tematiikka kasvaa ja syvenee työstön aikana."
Reduktion kautta kuvataiteen lähestyminen on reductio ad absurdum. Reduktio on hedelmätöntä, koska kaikki on liikkeessä, koko ajan. Suntio muistaa fyysikko John Wheelerin ajatuksen: "Voimme mitata nopeutemme ja kulkusuuntamme suhteessa muihin maailmankaikkeuden kappaleisiin, mutta emme voi mitata niitä suhteessa absoluuttiseen lepoon."


Suntio on vahvasti kirjallinen taiteilija. Tai enemmänkin. Hän saa virikkeittä lukemastaan, näkemästään ja kuulemastaan. Usein klassikoista. Ei sen takia, että olisivat kaanoniin kuuluvia klassikoita - kuten taiteissa usein on tapana - vaan siksi, että niissä käsiteltävät asiat ja käsittelytavat tuottivat niille vääjäämättä klassikon aseman. Suntio on herättänyt minut kerran kahdeksalta sunnuntaiaamuna keskustellakseen yöllä miettimäänsä Hegeliä - historian lopun ja hengen kehityksen päätepisteen problematiikkaa. Löin luurin korvaan.

Suntio näkee vanhan kuvan lumppujen kerääjästä vetämässä kärryjään. "Tässä on kaikki, mitä meistä jää", hän ajattelee ja toteaa: "Tyhjentyneellä tiellä omaisuuttaan vetäen kulkee subjekti."Kyse on ainakin osin eksistentiaalisista asioista. Maailmaan heitetyn ihmisen kohteettomasta suunnistamisesta fyysisten objektien, lainalaisuuksien ja merkitysten kasaumien välillä. Suntio palaa jälleen Wheeleriin: "Aine kertoo avaruudelle, miten sen tulen käyristyä. Avaruus puolestaan kertoo aineelle, miten sen tulee liikkua." Tuskin erehdyn, kun ajattelen Suntion metodeja kuin kierkegaardilaisena projektina: "Ajallinen ja historiallinen todellisuus voi ainoastaan antaa aiheen ikuisen totuuden mieleenpalauttamiseen.


Suntion eväät: "On hahmoja ja asioita." Ehkä soitan Suntiolle jonain sunnuntaiaamuna keskustellakseni Max Wertheimerista ja hahmopsykologiasta. Sain nimittäin juuri ajatuksen, että Suntion töitä voisi lähestyä myös yhdistämällä semantiikkaa ja hahmopsykologiaa.

Otso Kantokorpi

 

 

 

Tervetuloa Helsinki Art Walkin galleriakierrokselle Heimo Suntion näyttelyyn su 12.3. Kierros on ilmainen ja se pidetään englanniksi. Lisätietoa: https://www.facebook.com/helsinkiartwalk/