KYLLIKKI HAAVISTO

07.11.2008 - 30.11.2008

7.11. - 30.11.2008
Yksinkertaisi kuvia

Nämä kuvat ovat helposti tunnistettavia tilanteita. Ne ovat nopeita, selkeitä otoksia ja siten melkein selittävät itse itsensä.

Kammoan mahdollisuutta, että töistäni välittyisi ulkokultainen, opettavaisen moralistinen sävy. Kammoan, ja näköjään myös kerjään sitä. Yleensä järkevä ihminen tuollaista tulkintaa välttääkseen valitsisi aiheensa mahdollisimman neutraalisti, kiertäen etäältä tulehdusalttiit alueet. No, en minä, huomaan. Tämän esille tuomani kuva-aineksen kanssa minulla on erinomaisen hyvät mahdollisuudet tulla ymmärretyksi juuri sellaisena, päivittelijänä. Ei samaistujana, niin kuin haluaisin.

Kuvien kaksijakoisuus on joskus merkillinen; vaikka työn sanoma vaikuttaisi ilmiselvältä, sen merkitystä ei silti voi lukita. Ne sisältävät usein mahdollisuuden myös täysin päinvastaiseen tulkintaan. Kenties tämä sama ilmiö pätee näihinkin esillä oleviin töihini ja pelastaa ne yksioikoisen tulkinnan kurimukselta.

Teen usein pieniä materiaalikokeiluja töissäni. Monesti ne kuitenkin tukevat kuvan kokonaisajattelua ja aihetta. Toivon, että katsoja voisi nähdä näiden materiaalikokeilujen "läpi ja taakse".

Mitä lävitse sitten näkyy? Jääkö mitään jäljelle?

En osaa vastata ja paljon jää toivomisen varaan. Voin vain sanoa että työskentelyssäni olen yrittänyt pyrkiä siihen, että oma suhteeni näihin töihin olisi ollut, ja olisi mahdollisimman suora. Ehkäpä silloin välittyy jokin hitunen ajattelutavastani. Tavalliset, "rumat tai kauniit" asiat ovat kuitenkin, yksinkertaisuudessaan, niitä merkittävimpiä.

Miten tahansa, selkeäksi en näitä kuvia sanoilla saa. Olen tehnyt tällaisia matkamuistiinpanoja, tehnyt nämä työt, ja toivonut, että löytäisin jotain tuoreutta näillä kuvallisten kliseiden moneen kertaan kuljetuilla, tiivisrakenteisilla tantereilla.