INKA KIVALO, HELI TUORI-LUUTONEN, RIITTA TURUNEN

06.06.2008 - 29.06.2008

Päätimme perustaa kolmen hengen taiteilijaryhmän (olemme opiskelutovereita Taideteollisesta korkeakoulusta ja hyviä ystäviä) ja toteuttaa näyttelyn - itse asiassa näyttelyiden sarjan. Forum Box on tästä ensimmäinen etappi. Työskentelymme eräs innoituksenlähde ja lähtökohta on galleriatilan karkea teollinen tunnelma, kuten myös näkemystemme sukulaisuus.

Ryhmämme parsii, kutoo, kirjoo, ompelee ja rakentaa Forum Boxiin kolme erillistä tilallista kokonaisuutta, joissa kukin taiteilija käsittelee itselleen merkityksellisiä teemoja tekstiilikäsityön keinoin. Teoksiamme yhdistää käsillä tekemisen jälki, meditatiivinen suhde prosessiin, inspiroituminen materiaaleista, halu rakentaa, kasvattaa, muokata.

Inka Kivalo

Aiheet ja visuaaliset ratkaisut vaihtelevat, mutta töitteni peruselementit ovat aina samat: väri, sommittelu, materiaalin himmeä hohto, perinteiset menetelmät ja käsityömäinen toteutus. Haluan kutoa maalauksellisesti ja tavoittaa ajatuksen väreilevistä pinnoista. Teokseni ovat seinällä roikkuvia objekteja, joissa väripläntti on tosiasia. Veistokset taasen, päät ja norsut on rakennettu ja kaavoitettu kuin pehmolelut. Pidän ajatuksesta yhdistää seinällä roikkuvien kuvakudosten litteä pinta kolmiulotteiseen muotoon, abstrakti kuva esittävään aiheeseen.

Heli Tuori-Luutonen

Parsimalla toteutetut teokseni muodostavat tilallisen kokonaisuuden: ”Parsittu, talvi” on ikään kuin siirrettävä seinä, jonka alaosa lepää lattialla. Teos rakentuu pellavalangoilla loimeen parsituista täplistä, jotka lattian kohdalla ovat lattian värisiä ja seinää pitkin kiivetessään toistavat seinän sävyjä. Osia seinässä on 12. Toinen osa ”Parsittu, kesä” koostuu viidestä teosparista. Teosparit ovat pelejä. Toisessa osassa peli on alussa, toisessa peli on ohi. Olen pelannut pelin valmiiksi, katsoja voi yrittää ratkaista arvoituksen ikään kuin takaperin.

Riitta Turunen


Työni ovat innoittuneet näyttelytilan antamista viitteistä: rosoista, läikistä ja pienistä varjoista. Jollain tapaa rakentamisen idea on siirtynyt työskentelyyni. Kokoan työt vähitellen, usein pienistä paloista kuin mosaiikkia kooten. Aloittaessani työn en tavallisesti tiedä vielä lopputulosta. Työ syntyy sormissa, materiaaleja kuunnellen. Valmis se on vasta tilaan tuotuna.

 

 

Kiitokset: Etelä-Savon taidetoimikunta, Suomen kulttuurirahasto, Valtion muotoilutoimikunta, Jouko Järvisalo, Ina Kivalo, Anne Kivalo, Einari ja Senni Laitinen, Hilja, Peppi, Pietu, Ilmari Luutonen, Maija Luutonen, Antti Luutonen, Sanna Reinikainen, Siiri Luutonen, Aina ja Olli Keränen, Anu-Liisa ja Risto Rissanen.