MARKUS RISSANEN, MIKKO RANTANEN, ANTTI IMMONEN, TUULA NäRHINEN

11.01.2008 - 03.02.2008

uusi luonto tieto

Taiteilijat Antti Immonen, Tuula Närhinen, Mikko Rantanen ja Markus Rissanen pitävät näyttelyn "uusi luonto tieto" Forum Boxissa 11.1.- 3.2.2008. Näyttelyn on koonnut kuvataiteilija Markus Rissanen. Ryhmän taiteilijoista jokaisen työskentelyssä keskeisinä teemoina ovat jo useamman vuoden ajan olleet luontoon liittyvät ilmiöt, näistä tehdyt havainnot sekä näiden pohjalta muotoillut luonnontieteen teoriat ja järjestelmät. Taiteilijat esittelevät Forum Boxissa uusimpia teoksiaan.

Antti Immonen (s.1973)
Hiljattain Raimo Utriaisen Säätiön stipendillä palkitun nuoren kuvanveistäjän teoksissa orgaaniset ja geometriset muodot kohtaavat. Veistokset ovat usein itsessään vapaamuotoisia, vaikka yksittäiset osat joista ne on rakennettu, ovat moduulimaisia, luonnon tapaan samaa muotoa toistavia elementtejä. Luontokin toistaa samaa muotoa loputtomasti näennäisen mitättömän pienin variaatioin, jotka yhdessä kuitenkin kumuloituvat suuriksi muutoksiksi ja äärettömän monenlaisiksi kokonaisuuksiksi.

Tuula Närhinen (s.1967)
Närhisen teos Plastic Ocean (Muovimeri) koostuu kahdesta installaatiosta, joiden materiaalina on merenrannoilta kerätty muovijäte. Merenneidon kyyneleet ovat rannalle huuhtoutuneita pieniä muovirakeita, joista on pujoteltu kaulanauha merenneidolle. Frutti di mare sisältää suuremmista muoviroskista koottuja merikasveja ja -eläimiä. Muoviset merenelävät kelluvat vedellä täytetyissä muovilaatikoissa, ja tieteellisen dokumentoinnin tapaan näytteistä on esillä myös valokuvia. Vieläkö voimme erottaa oikean, "puhtaan" luonnon ihmisen keinotekoisesti valmistamien materiaalien seasta?

Mikko Rantanen (s.1968)
Rantasen teoksissa pallot ryhmittyvät joukoiksi, kasaantuvat jonoiksi ja pursuavat välillä säännöllisen kuvapinnan ulkopuolellekin. Teokset ovat kehittyneet paloista kasvamalla ilman sitovaa päämäärää, kuin jäljitellen itse elämän erilaistumisen ja monimuotoistumisen prosesseja. Lopullisesti teokset valmistuivat osistaan vasta Forum Boxiin ripustettaessa.

Markus Rissanen (s.1973)
Kuinka kuvata sellaista luontoa josta emme voi saada suoraa visuaalista havaintoa? Tämä kysymys on eräs Rissasen työskentelyn lähtökohdista. Forum Boxissa esillä olevat maalaukset käsittelevät pienen mittakaavan luontoa geenien, molekyylien ja alkeishiukkasten tasolla. Näyttely on osa Markus Rissasen Kuvataideakatemian tohtoriopintoja.

 

Kiitokset: Oskar Öflunds Stiftelse Taiteen keskustoimikunta