EEVA-LIISA ISOMAA, TYTTö RANNALLA

08.05.2009 - 31.05.2009


Viime kesänä oli kylmiä öitä; heräsin yöllä kuvaamaan usvan peittämää maisemaa. Lapsuuden kesien maiseman epätodellinen, unenkaltainen tunnelma ja tuttuus, todellinen ja samalla aineeton... kesäyön valo... maiseman hiljaisuus. Maiseman muuttumattomuus ...ja ajattomuus, monen sukupolven katse saman maiseman äärellä.

Muistan itseni nuorena ja valon ja maiseman ja varmuuden: tämän hetken tulen joskus kuvaamaan Se hetki palaa. Olin varmaan viiden tai kuuden, kun olin vähällä hukkua; seisoin vedessä ja katsoin taivaanrantaa ja kaunista auringonlaskua niin pitkään, että pyörryin. Jalkojeni ympärillä oli auton sisäkumi. Muistan hetken ennen pyörtymistä ja ikään kuin liukenemisen maisemaan. Heräsin vettä yskien rannalla. Olen välillä pohtinut muistoa; muistan tiedostaneeni vaaran.

Tässä näyttelyssäni on pääosassa kaamos ja hiljainen, kylmä kesä. Olen kuvannut minulle tärkeitä paikkoja, suurimman osan töistäni olen kuvannut Lapissa ja Savossa, mutta myös Islannin, Kuuban ja New Yorkin rannat ovat mukana teoksissani. Maisema on ollut aina teosteni lähtökohta. Katson maisemaa sisäänpäin, maisema muuttuu ajatukseksi tai hetkeksi. Mielentilaksi. Näen maiseman vain osittain, se on ääretön, joka puolella ympärilläni, mutta samalla kätkettynä. Olen myös osa sitä, heijastus tai varjo. Niin katsojankin paikka on osana maisemaa, varjona tai heijastuksena mukana teoksessa. Teos sisältää toisen katseen, ulkopuolisen. Siihen katseeseen teoksen tarina nojaa. Ulkopuolinen tuo tulkinnan: rauhan, uhkan... Minua kiinnostaa maiseman herättämä muisti tai muistot. Maiseman metamorfoosi, jossa uudet paikat ja tilat heijastavat toisia paikkoja ja muistoja. Kunnes muutos on tapahtunut; uusi maisema kantaa muistoja.

Työskentelen polymeerigravyyri-tekniikalla. Prosessin hitaus on osa työtä. Pidän myös teknisistä ongelmista, toki myös onnistumisesta. Työvaiheiden tarkkuus ja toisto sekä fyysisyys ovat työskentelyssä välttämättömiä ja nautin niistä; koen olevani käsityöläinen. Toiston merkitys on meditatiivinen, toisto vapauttaa ajatukset.

Eeva-Liisa Isomaa

Taiteilijatapaaminen 31.5. klo 15.00.