EMMA HELLE JA PAAVO HALONEN

10.01.2014 - 02.02.2014

 


Paavo Halonen ja Emma Helle ovat molemmat kuvaveistäjiä, jotka hyödyntävät materiaaleja monipuolisesti ja arvaamattomasti. Halonen koostaa teokset keräämistään asioista ja esineistä. Helle veistää ja muovaa klassisemmin, mutta yhdistää lopulta veistokseen ulkopuoliselta vaikuttavia elementtejä, jotka rikkovat modernistisen illuusion.

 

Heidän yhteisnäyttelyssään ei ole yhteisiä teoksia, mutta sitäkin yhtenäisempi maailma. Se polveilee Forum Boxin tiloissa kuin episodeista koostuva elokuva. Sen osat ovat itsellisiä, mutta toisilleen tarkoitettuja.

Näyttely ei ujostele omaa pateettisuuttaan. Se näyttää kuvan niin elämän synnystä kuin salaperäisestä lopusta. Erityisen olennaista on eläytyä. Analyysi kuihtuu elämyksen rinnalla, kun teosten vilpitön ilmaisuvoima nostaa tunteet pinnalle.

Kauneus on kuvataiteessa yhä tärkeä määre. Materiaalien, muotojen, värien ja kulumisen kauneus sekä muistojen, pelkojen ja toiveiden kauneus tekevät tästä näyttelystä monikerroksisen kokonaisuuden. Siitä puuttuvat kyyninen pessimismi ja tylsä realismi. Tilalla on runoja ja satuja, muotojen riemua.

Näyttelyn on kuratoinut kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja.