TUIJA LAMPINEN, HANNA SAARIKOSKI, EMILIA UKKONEN

30.05.2014 - 19.06.2014

Tuija Lampinen

Takahuone (Kulisserna, Backroom)

 

Töissäni käsittelen erilaisuuden ja ulkopuolisuuden teemaa. Teema on ollut pitkään osa töitteni sisältöä. Ihmiset saavat erilaista kohtelua taustastaan, ihonväristään, iästään riippuen. Ihminen on ulkopuolinen omassa elämässään. Viimeisimmissä töissäni ikä on noussut keskeiseksi. Pohdin "sivuun siirtämistä" ja ulkopuolisuutta kun muisti rapisee pois. Muisti katoaa = tämä hetki katoaa, mutta menneisyys kaukaa on kirkas ja selkeä. Selkäranka painuu kasaan, kaikki tapahtuu enää pienen ympyrän sisällä. Elämään tulee yhä enemmän odotusta, hämmennystä, kaipuuta. Muistin osaset ovat pirstaleina ja vain hetkittäin liittyvät yhteen; syntyy kuva ja muisti muistaa. Maalauksissani etsin olotilaa, välimaastoa, ennen seuraavaa siirtoa. Työni ovat väritykseltään harmaita, ja maalattu öljyvärein kankaalle.

 

Kiitos: Suomen Kulttuurirahasto/Hämeen Rahasto

 

Hanna Saarikoski

 

*Kruunajaiset*


Näyttelyni teokset ovat muotokuvan näköisiä akvarelleja. Huomaamatta rekisteröidyt ja muistiin tallentuneet pienet eleet ja ilmeet, määrittelemättömien tunnetilojen häivähdykset purkautuvat maalauksiin tyypeiksi, jotka eivät ole kukaan erityisesti, mutta tuntuvat jotenkin tutuilta.

Maalausteni koko on kasvanut entisestään, kenties reaktiona akvarelleihin lähes pakonomaisesti liitetylle herkkyyden määritelmälle. Olen miettinyt paljon haavoittuvuutta ja voimaa. Valtaa, joka ihmisillä väistämättä on toisiinsa ja sellaistakin valtaa, jota vastoin tahtoaan joutuu käyttämään.
Vastuuta.

Hanna Saarikoski (s.1978) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Somerolla. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet Ars Novan Takkahuoneessa ja Galleria Korjaamon Studiossa 2013.


Kiitokset - Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin Säätiö, Uudenmaan Taidetoimikunta ja Taike.

 

Emilia Ukkonen


LIIKAA VOITA
FÖR MYCKET SMÖR
TOO MUCH BUTTER

 

Ei pokeria voi pelata ilman kortteja

 

Monet meistä ovat taitaneet saada liikaa voita lapsena, kun aikuisena kuvittelemme löytävämme itsestämme sen sisäisen neron. Minäkin lapsena kuvittelin, että Jumalalla on suuria suunnitelmia varalleni, että olen valittu. Aikaa myöten on käynyt ilmi, ettei mitään suunnitelmia varalleni ole tehty.
"Voit olla ihan mitä itse haluat", ovat äiti ja koulukuraattorit liian monta kertaa toistaneet. Haluamme madonnaksi madonnan paikalle tai sitten muuten vain rikkaaksi, rakkaaksi ja kauniiksi. Jokainen saadaan kuvittelemaan itsensä isokenkäiseksi. Nuorena luulemme, että maailma on meidän. Kuulemme, mitä haluamme kuulla.
"Ja meillä suomalaisilla olo on kuin lottovoittajilla. "Sitähän meille aivopestään ennen kuin olemme tulleet vaippakuiviksi. Nerokas, helppo ja halpa tapa pitää kansalaiset ruodussa ja tyytyväisinä. Ei täällä tarvita leipää ja sirkushuveja, suomalaisille riittää vain yksi mantra mitä toistaa. Uskokaa, tämä ei ole mikään melukylä!
Meillä on suuria suunnitelmia elämän varalle, haluamme tulla suureksi taiteilijaksi ja ajatusten Tonavaksi tai haluamme ainakin saada jonkun kämyisen esikoiskirjailijapalkinnon. Raivostuttavimpia ovat ne tekoboohemit älykköpinnistelijät, jotka maleskelevat älyllisessä aurassaan yliopistojen humanistisen tiedekunnan tai kirjastojen käytävillä pukeutuneena paksusankaisiin silmälaseihin ja haluavat keskustella Derridasta.
Menestyksen polte on kova. Teemme lujasti töitä näiden päämäärien saavuttamiseksi. Meidät on uskoteltu, että kova työ palkitaan vielä hamassa tulevaisuudessa. Luulemme, että nykyhetki on vain esinäytös ennen parrasvaloja. Kaikki haluavat saada paikan auringosta. Todellisuus iskee yhtenä kauniina päivänä, kun tajutaan päämäärä saavuttamattomaksi. Luulemme viimeisen asti kuuluvamme voittajiin. Olemme tämän harhakuvan vankeja. "Kyllä minusta tulee vielä jotain." Emme voi myöntää sitä vähemmän loistokasta totuutta, että kuulumme korkeintaan siihen keskinkertaisten kastiin. Onni ei odota kulman takana. Maailma on julma ja talvi liian pitkä.

J.K. Jos tunnet itsesi erityiseksi ihmiseksi, tulevaksi neroksi, niin kyse voi olla mielenterveydellisestä häiriöstä, masennukselle alttiista persoonallisuudesta tai skitsofreniasta.

Emilia Ukkonen,
taiteilija on 2000-luvun hemmoteltu lapsi.