ILONA VALKONEN

08.08.2014 - 31.08.2014

MAALAUKSIA JA SIDONTAA

8.8.-31.8.2014

ILONA VALKONEN
avec köysitaiteilija Tinttu Henttonen
teksti tilassa Marjo Niemi

"Tämä näyttely on omistettu surullisille, vihaisille, petetyille ja pettyneille, jokapäiväisyyden keveydestä sivuun sysätyille. Jos ahdistus on tuntematta jääneitä tunteita, emme me siihen ansaan jää.

Kuvataiteilija Ilona Valkonen (s. 1980) tunnetaan sekä käsitteellisistä installaatioista että perinteisemmistä maalauksista. Hän on teoksillaan usein ehdottanut hienovireisesti rinnakkaisia tapoja katsoa todellisuutta. Viimeaikaisissa maalauksissaan hän on kuitenkin valinnut ankaramman volyymin."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjailija Marjo Niemi (s.1978) on kirjoittanut näyttelyn teoksista näin:

Minut on helppo ohittaa, löyhkään, en ole kaiken aikaa säyseä kuten ennen, teen huomioita, syljenkin, mutta vasta kun opin että se on kanssakäymisen muoto siinä missä pieni puhe.

Ehkä myrskysäällä, kun tuuli keinuttaa minua tässä, maailma natisee, ehkä silloin minusta pölähtää jokin määrä itiöitä. Sitten se onkin vain meteorologinen toteamus. Tai jos olet oikein altis samastumaan ja katselet siinä sitten minua aikasi niin en tiedä.

P.s. Minulla on sinulle yksi juttu, siltä varalta että joskus heräät tästä:
Se minkä luulet olevan elämässä kaikista yksityisintä, se johon liittyy suurin kauhun määrä (kts.viite 1), on kuitenkin juuri sitä mikä on monenkin mahdollista ymmärtää. Paljon helpompi kuin vaikka sitä miltä tumma kahvi juuri sinusta maistuu, kun juot sen paahteisella laiturilla ja alkaakin sataa.

Viite 1: ero/mielisairaus/sairaus/menetys/raiskaus/väkivalta/nöyryytys/ulkopuolelle sulkeminen/mustamaalaaminen/yksin vanheneminen/petos/petetyksi tuleminen/amputaatio/alkoholismi/köyhyys/kiusaaminen/vaino/kyvyttömyys saada lasta/potkut/työttömyys/pelko että menettää/pelko ettei koskaan enää pääse pois/pelko ettei koskaan enää pääse sisäään/pelko että tämän kaikki näkee/että kaikki näkee eikä kukaan enää halua/ettei koskaan enää ole jäljellä mitään sinusta/että tämä merkitsee sinut ikuisesti/pelko ettet koskaan löydä sanoja/pelko ettet koskaan enää pysty työskentelemään/ettet koskaan enää kykene iloitsemaan/ettet koskaan enää pysty luottamaan/ettet koskaan enää pysty rakastamaan/häpeä.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Köysitaiteilija Tinttu Henttonen (s.1978) on opiskellut Japanissa samuraisidontatekniikoita suoraan perinteen mestareilta. Hän laajentaa työllään käsitystä sidonnan käyttöaloista ja -tavoista. Vaikka samuraihistoriassa sidonta on toiminut eräänlaisena häpeäpaaluna, kuuluu perinteeseen myös luostareissa vaalittu henkinen puoli sekä eroottinen alakulttuuri. Yksinkertaisimmillaan sidonta voi olla eräänlainen tiukka ja pitkä halaus.

Näyttelyn toteutumista ja työskentelyä ovat tukeneet Koneen säätiö, Taike, Väinö Tannerin säätiö residenssiajalla sekä läheiset ja avustajat arvokkaalla tuella. Kiitos!

www.ilonavalkonen.com

 

Kiitokset: