THOMAS NYQVIST - RUINS OF SORTS

03.10.2014 - 26.10.2014

 

Näyttely Thomas Nyqvist Ruins of sorts Forum Boxissa esittelee taiteilijan vuosina 2012-2014 maalaamia raunioaiheisia teoksia.

Thomas Nyqvist (s. 1955) on ennenkin tarjoillut suurikokoisissa maalauksissaan rujon kauniita näkymiä kaupungin laita-alueilta. Hän on kuljettanut meitä oudoille teille ihmettelemään Helsingin teollisuusalueiden, purkutyömaiden ja lumisohjoisten kenttien kauneutta.

Uudessa maalaussarjassaan Ruins of sorts hän esittelee eräänlaista rauniotaidetta. Vaikka maalaukset kuvaavat todellisia purkutyömaita tämän päivän Helsingistä, voisi kuvia luonnehtia lähes apokalyptisiksi tuomiopäivän näyiksi. Valtavat romahtaneet betonilaatat, tiilikasat, vääntyneet harjaterästangot ja puiden tummat siluetit tekevät näkymistä dramaattisia ja väkivaltaisia. Lähtökohtana näihin visioihin ovat Helsingin merenranta-alueiden järeät muutostyöt. Kokonaiset teräsbetonirunkoiset teollisuusrakennukset ovat väistymässä siistien asuinkortteleiden tieltä. Toisaalta Nyqvist onnistuu kuin varkain herättämään mielikuvia antiikin raunioista. Katkenneet ja murtuneet betonipalkit vertautuvat vaivihkaa kaatuneisiin marmoripylväisiin.

Rauniot ovat kautta aikojen olleet katoavaisuuden symboleja. Nämäkin vaikuttavat maalaukset muuntuvat universaaleiksi kuviksi tuhosta ja samalla kuin varoituksiksi kulttuurimme väistämättömästä kohtalosta. Tässä mielessä ne ovat yhtä aikaa ajattomia ja hyvinkin ajankohtaisia. Tuhon ja rappion kuvastot liittyvät elimellisesti myös meidän aikaamme. Sota, terrorismi, reaalisosialismin luhistuminen, ekologiset kriisit ja taloudellinen taantuma ovat aikaansaaneet ympärillämme tuhoa ja raunioita. Toisaalta näitä ilmiöitä on mahdollista käsitellä juuri kuvilla raunioista. Taiteilijat Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat viime vuosikymmeninä kuvanneet esimerkiksi kaupunginosia, joista asukkaat ovat kaikonneet, autioiksi jääneitä tehdasrakennuksia ja hylättyjä kylmän sodan aikaisia sotilastukikohtia. Tunnettu kirjailija W.G. Sebald on vaellellut tällaisissa ympäristöissä pohtien kulttuurin tilaa. Kuvataiteen kentällä tätä työtä tehdään paljon valokuvan ja liikkuvan kuvan keinoin, mutta Thomas Nyqvist on urbaani löytöretkeilijä, joka maalaa näkemästään suurikokoisia tauluja.

Thomas Nyqvistin öljymaalaukset ovat taideteoksina vaikuttavia. Hänen värimaailmansa on dramatisoitunut dramaattisen aihepiirin myötä. Indigonsiniset tai voimakkaan punaiset pohjustukset kuultavat vaimeampien värikerrosten lävitse sähköistäen betonin ja tiilimurskan leimaamaa maisemakuvaa. Nyqvistin maalausten dramaattisuus ja uhkaavuus on kutkuttavan taitavan siveltimenkäytön suodattamaa. Hän on rakentanut kuvataiteen traditiosta, elokuvan ilmaisukielestä ja oman aikansa tuntemuksesta persoonallisen synteesin.
Ville Lukkarinen

 

 

 

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan 160-sivuinen kirja, joka esittelee Thomas Nyqvistin tähänastista tuotantoa. Kirja käsittää taidehistorioitsija Ville Lukkarisen kirjoittaman laajan esseen Thomas Nyqvistin taiteesta sekä lähes sata värikuvaa Nyqvistin teoksista vuosilta 1980-2014. Kirja on kolmikielinen. Sen kustantaja on Parvs Publishing. Hinta 40€.