PERTTI KEKARAINEN

06.03.2015 - 29.03.2015

Pertti Kekaraisen Tilallisia muutoksia tuo Forum Boxiin hitaan liikkeen

Pertti Kekaraisen (1965) Tilalliset muutokset ovat muodoltaan moninaisia, mutta teemaltaan yhteneväisiä. Ensisijaisesti valokuvistaan meillä ja maailmalla tunnettu taiteilija esittelee niiden ohella myös veistoksia. Teoksia yhdistää kuitenkin tilallisen muutoksen -teema, mikä viittaa välillä konkreettiseen liikkeeseen, mutta välillä kyse on mentaalisemmasta tapahtumasta tilassa. Katsojien huomiokykyä koettelevat hienovaraiset muutokset, joissa hidas liike testaa huomiokykyämme ja muuttaa näkymämme tilaa ja tilannetta. Havainnoimme teosten kanssa seurustellessamme välillä hitaan liikkeen ja välillä taasen hienovarainen heijastus saapuu tietoisuuteemme hiljalleen.

Välillä jalkaa esittävä veistos liikahtelee ja toisaalla on näkyvillä tilassa tapahtuvaa liikettä kommentoiva näkymä. Valokuva esiintyy niin 3D-muodossa, lentikulaarisessa eli muodossa jossa kuva muuttuu sen ohitse kulkiessa ja myös traditionaalisemmin esitettynä ja Kekaraisen visuaalisen tyylin mukaisina. Esillä on myös morsettava veistos, jossa kenkä naputtaa näyttelyhallin lattiaan erilaisia sitaatteja. Osa on kuulemista ja näkemistä käsitteleviä, mutta osa teksteistä on taas peräisin Suomen perustuslaista. Liikkeen ja sen sisältämän viestin tulkinnallisuus on tuttua Kekaraista, jonka teoksissa on jo pitkään ollut kyse kuvallisten maailmojen sisäkkäisyyksistä ja toisiinsa sulautumisista.

Tilallisia muutoksia esittelee housuteemaa ja samalla kunnioittaa taiteilijan neljännesvuosisadan mittaista yksityisnäyttelyiden taivalta. Esikoisnäyttelyssä 1990 esillä oli myös housuaiheisia teoksia ja nyt näemme teeman jatkokehittelyä. Kekaraisen teokset haastavat yleisönsä visuaaliseen kuulusteluun, jossa katsojan huomiokyky joutuu koetukselle. Hänen valokuvansa voisi kuvitella virkkovan hetkellä millä hyvänsä bartheslaisen sinuttelun merkeissä: katso minua kunnolla! Hänen valokuvillaan on väliä, sillä ne saavat meidät seuraamaan kuvallista kertomusta, joka on pakattuna näennäisen yksinkertaiseen kuvaan, josta paljastuu lukuisia maailmoja.

Pertti Kekaraisen teoksille on ominaista niiden elegantti ilme ja leikkisän älyllinen luonne, jotka heijastelevat maailmaa kuin peilisalin seinämät. Heijastukset ja liukumat erilaisten tilallisesti välimaaston kautta kertovat kokemuksemme sedimentaatiosta ja herättävät samanaikaisesti sekä emotionaalis-älyllisiä että ruumiillisia kokemuksia. Ne taas saavat meidät etsimään itsestämme ja kokemusmaailmastamme vastaavuuksia, joilla voimme hahmottaa Kekaraisen maailman mielen. Hänen taiteensa aiheuttaa tilallisia muutoksia kokemusmaailmaamme, kun reagoimme näyttelytilan erilaisiin liikahduksiin ja muutoksiin. Tällöin herkistymme näkyvälle maailmalle ja sen muutoksille uudella tavalla, ja näemme kaiken Pertti Kekaraisen teosten ohjastamina.

Pertti Kekarainen on suomalainen kuvataiteilija, joka on tunnetuin valokuvaperustaisista teoksistaan. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 1990. Hänen teoksiaan on kaikissa tärkeimmissä suomalaisissa museo- ja yksityiskokoelmissa, Pohjoismaissa, Euroopassa ja muun muassa The Metropolitan Museum of Artissa New Yorkissa. Hän on toiminut muun muassa Kuvataideakatemiassa valokuvauksen lehtorina vuosina 2002-2012. Hänen julkisia teoksiaan on Suomessa ja Ruotsissa. Kekarainen oli Ars Fennica palkintoehdokas vuonna 2003. Forum Boxin jälkeen hänen seuraava yksityisnäyttelynsä on Galerie Robert Dreessissa Hannoverissa. Pertti Kekarainen on Suomen kuvanveistäjien liiton, Valokuvataiteilijoiden liiton ja Osuuskunta Forum Boxin jäsen.

Juha-Heikki Tihinen

Näyttelyä ovat tukeneet: Suomen Kulttuurirahasto, Koneen Säätiö

Yhteistyössä: Galerie Anhava
Kiitos: SKS mekaniikka OY, Aaron Heino, Gregoire Rousseau, Johanna Vainio, Saara Kivimäki, Päivi Eronen