OLLI PIIPPO

21.08.2015 - 13.09.2015

Staring at the sea, Standing in the sand.


Staring at the Sea, Standing in the Sand on Olli Piipon (s. 1980) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa vuoden 2010 jälkeen. Berliinissä asuvan ja työskentelevän Piipon laaja näyttely Forum Boxissa on luonteeltaan kaksiosainen, molemmat maalaussarjat toinen toisiinsa tukeutuen ja nojaten, kohdistaen katseen sekä kohti maisemaa että kohti ornamentteja muistuttavia, orgaanisia yksityiskohtia.

Varta vasten Forum Boxin tilaan tehty uusi maalaussarja koostuu pääosin kaupunki- ja merimaisemista. Katsomme tuuleen hajoavia ja aaltojen nielaisemia purjeveneitä, viivoista ja paksuista maalipursotuksista kasaantuvia meri- ja taivasnäkymiä. Näemme hämärän ja varjojen kadottamia kaupunkien siluetteja. Horisontteja jotka ovat faktaa ja fiktiota, totta ja tarua.

Olennaista ei ole niinkään varsinainen havainto, vaan jo olemassa olevien kuvien, erityisesti maalauksellisten referenssien ja mielikuvien käyttäminen, niiden tuominen yhtä aikaa lähelle ja kauas. Maalauksen historia on vahvasti läsnä. Kyse on abstrahoinnista, jossa maalaus lähenee piirustusta, linkittäen teokset niin Van Goghin viivaan kuin myös Munchin puupiirustuksiinkin.

Prosessi on lähtenyt liikkeelle henkilökohtaisista valokuvista sekä kirpputoreilta löydetystä kuvamateriaalista. Taustalla on matka ja kokemukset Marokossa. Kuvat ovat lähtökohtaisesti arkkityyppistä ja sentimentaalista maalauksen perusainesta, polttoainetta. Maalaukset käyttävät figuratiivisia elementtejä tarinankerrontaan, mutta luottavat aina ja ensisijaisesti abstraktin ilmaisun tuottamaan kokemukseen.

Teokset on maalattu raskaalla kädellä, paksulla maalilla ja leveällä pensselillä. Usein esiin jäävä maalauskangas on täytetty monokromaattisilla väripinnoilla, alastomilla pensselin vedoilla ja paksuilla öljymaalijuovilla. Näille ekspressionistisille, abstrahoiduille ja paikoin naiiveillekin kuville on luonteenomaista tarkoituksella väärin kohdistetut perspektiivit ja lapselliset pelkistykset, sekä vahva ja dogmaattinen värien käyttö.

Näyttelyn toinen teossarja on vuosien 2012-2015 välillä kehittynyt maalaus- ja piirustussarja Huhu. Se sijoittuu Forum Boxin ylätasanteelle yhtenäisenä installaationa, jossa jokainen yksityiskohta kantaa kokonaisuutta ja kokonaisuus muodostaa uusia yksityiskohtaisia vivahteita. Jatkuvana prosessina etenevä sarja koostuu noin 100:sta pienestä ja pienemmästä maalauksesta, jotka toistavat muutamaa tiukkaa perusperiaatetta.

Värimaailma liikkuu niukasti ja tiukasti mustan ja keltaisen vaihtelussa muutamaa mukaan huijattua punaista poikkeusta lukuun ottamatta. Lopputuloksena on vaikuttava installaatio, joka toimii maalauksen ehdoilla, sen sisältövetoisten ja tilallisten mahdollisuuksien hengessä, niiden kautta ja myötä.

 

Mika Hannula

 

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

Artist Talk Mika Hannulan vetämänä to 27.8. klo 16-17,  tervetuloa!