3: MATTI KALKAMO, TUUKKA PELTONEN JA HELI RYHäNEN

11.12.2015 - 10.01.2016

3:

Matti Kalkamon, Tuukka Peltosen ja Heli Ryhäsen teokset ovat kaksi- tai kolmiulotteisia näkymiä ihmisenä olemisesta. Olemassaolosta kumpuavia teoksia jokainen työstää luonteensa mukaisesti huumorilla, mielikuvituksen äkkiväärillä käännöksillä, unen logiikalla.
Jokainen työskentelee figuratiivisen ilmaisun puolella, Ryhänen ja Kalkamo ilmaisevat itseään veistosten tai installaatioiden kautta, Peltonen puupiirroksilla. Teoksissaan he käyttävät hyvin erilaisia materiaaleja ja tilallisia ratkaisuja.

Forum Box tilojen jako lähtökohtaisesti seuraava: Kalkamo montussa, Peltonen parvella, Ryhänen permannolla.

 

Matti Kalkamo

Kuvanveiston erilaisia menetelmiä ja materiaaleja ennakkoluulottomasti yhdistävien veistoksien ja installaatioiden teemana on ihmisenä oleminen ja maailman kipupisteet.
Katsojan mielikuvituksen, huumorintajun tai maailmankatsomuksen haastavien teosten luonne vaihtelee ilkikurisesta vakavaan. Korkeakulttuuriin mielletyt materiaalit kuten pronssi tai alumiini yhdistyvät alakulttuurin vimmaan, mökään ja/tai häiritsevään olemukseen.

Heartbeat (Junkyard Soundtrack)- teoksessa nähdään (ja kuullaan) luonnollista kokoa oleva rumpuja lyövä hahmo. Moottorilla toimiva ja liiketunnistimella käynnistyvä, kierrätysmateriaaleista ja metallivaluista tehty rumpali kolistelee loputonta iskusarjaa, kaikuja entisen tehdaskaupungin laitamilta. Teollisuusromusta koostuu myös rumpupatteristo.

Lisäksi Kalkamolta nähdään mittasuhteiltaan vaihtelevia pronssi- ja alumiiniveistoksia, kolmiulotteisia kollaaseja.

 

Tuukka Peltonen


Puupiirroksissa ihminen on maisemassa joka on osa hänen sisäistä tarinaansa. Ihmishahmo on jättänyt jäljen. Jäljessä on merkitys, joka on ennalta määritelty.
Teoksissa voi havaita jälkiä jotka muistuttavat symboleita. Ne eivät sitä kuitenkaan ole, vai ovatko? Taisteluni -teoksen lähtökohtana on yhden aikakauden loppu. Teoksen hahmo on valmiusasemissa käsi pystyssä. Hän ei ole enää sivullinen, vaan on valmis tulevaan.


Heli Ryhänen

Näyttelyn teoksissa kasvit, hiiret ja ihmisen osat kietoutuvat toisiinsa. Teokset liittyvät elämän hetkellisyyteen; luonnon kiertokulkuun ja kuolemaan. Häviävä ruumis ruokkii elollista, joka vuorollaan kuihtuu synnyttäen taas uutta.

Teos Monstera Deliciosa installoituu permannolle peikonlehteä muistuttavien, omilla ilmajuurillaan seisovien veistososien ympärille. Lattialla kiemurtelevat köynnökset, seinällä riippuu ihmisen pää. Tuolissa lahoaa muumioitunut hahmo, josta kasvien lehdet tunkevat lävitse. Viidakkokasvit, jotka meillä kodeissa kasvavat turvallisesti ruukuissa, valtaavat alaa. Mittasuhteet vaihtelevat jättiläislehdistä pikkuruisiin yksityiskohtiin. Sävyt ovat tummia, kuihtuvan luonnon ilmentymiä. Teokset ovat materiaaliltaan värjättyä pellavaa ja hamppua.
Monstera deliciosa on tieteellinen nimi jättipeikonlehdelle. Teoksessa sanapari havainnollistaa myös sen eliölajien läheistä yhteiseloa.

 

Näyttelyä 3 on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaan taidetoimikunta.

 

Tervetuloa taiteilijatapaamiseen su 10.1.2016 klo 14-16!