ARTO KORHONEN: PYöRäRETKI - AKVARELLEJA

15.01.2016 - 07.02.2016

 

 

Pyöräretki - akvarelleja


Avajaiset to 14.1.2016 klo 17-19, tervetuloa!

 

Pyöräretki maalaukseen


Polkupyöriä ja pahvimukeja, monenlaisia maisemia, erilaisia tunnelmia. Arto Korhosen näyttelyssä pyöräretki toimii metaforana maailman hahmottamiselle ja haltuunotolle. Retki voi olla määrätietoinen matka jonnekin ennalta mietittyyn paikkaan, mutta usein se on uuden etsimistä ja löytämistä, eksymistä takapihoille ja unohdetuille alueille. Arto Korhonen tunnetaan vesivärimaalauksista, joita voi luonnehtia miltei fotorealistisiksi. Teosten mittakaava vaihtelee aiheen mukaan. Osa teoksista koostuu useista paperiarkeista siten että kuva muodostuu jopa seinän kokoiseksi.

Hän hyödyntää kokovaihtelun tuomaa rytmiikkaa taitavasti myös nyt. Polkupyörät on maalattu luonnolliseen kokoonsa, samoin pienet take away -kupit. Maisemien koko vaihtelee pienestä valokuvamaisesta muistosta suuriin luonnollisenkokoista näkymää ilmentäviin maalauksiin. Jokainen pyörä on erilainen. Tekijä on liittänyt niihin omia muistojaan, katsojalle ne antavat mahdollisuuden tyypittelylle. Samoin kuin vaatteet kertovat pyörät omistajastaan. Pienillä yksityiskohdilla syntyy eräänlainen muotokuva, mielikuva ihmisestä, joka pyörää käyttää.
Retkeily ja etsiminen johdattaa myös synkempiin teemoihin. Yksi näyttelyn pääteoksista on valtava maalaus pienteollisuusalueen sisäpihasta, jota rytmittävät rekat kokovalkoisine kontteineen. Lämminsävyisessä ympäristössä valkoiset kontit näyttäytyvät uhkaavina ja arvoituksellisina. Niiden sisältö ei paljastu, mutta mielikuvitus vie ajatukset valkoisiin avustusrekkoihin Ukrainan rajalla tai ihmissalakuljettajien kuolemankontteihin.

Vaikka Korhonen maalaa pääasiassa realistisen esittäviä teoksia, on joukossa muutama abstrakti väri- ja muototutkielma. Ne toimivat avaimena myös esittävien teosten muodon tulkintaan. Vaikka teosten sisältö on välillä jopa poleeminen, on muoto varsin klassinen. Korhonen on taitava värisommittelija ja hienon hienot sävyrinnastukset ovat teosten esteettinen rikkaus. Oman herkullisen lisänsä tarjoaa modernistisen abstraktin taiteen kanssa käyty dialogi. Valkoiset kontit, mustat laatikot, neliön malliset kaakelilaatat - esittävien teosten perusmuodot ovat linjassa abstraktien maalausten kanssa.

Oman käsitteellisen tasonsa tarjoavat niin sanotut kuva kuvassa tutkielmat, joissa esineen ja siitä tehdyn maalauksen välinen suhde hämärtyy, kun kuva toistuu kuvassa. Kyseessä ei ole surrealistinen kikkailu vaan maalauksen ja valokuvan suhteen käsittely maalauksen keinoin. Se tarjoaa yhden tavan katsoa Korhosen koko tuotantoa ja sen valokuvarealistisia sävyjä.

Veikko Halmetoja
Taidekriitikko


Arto Korhonen (s. 1963) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka teoksia on muun muassa Kiasman, Turun taidemuseon, Sara Hildénin taidemuseon ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa. Hän on Forum Boxin jäsentaiteilija ja pitänyt siellä yksityisnäyttelyn viimeksi vuonna 2010.

www.artokorhonen.com

 

Kiitos: Taiteen edistämiskeskus ja Helsingin kaupungin Kulttuurikeskus