Camilla Vuorenmaa

"Jään miettimään, miksi taiteilija dekoroi nämä karut, vaativat olosuhteet, ja miksi juuri ornamentiikalla leikittelevä puun kaiverrus tekniikkana sopii niin pakahduttavan hyvin kuvaamaan näitä koskettavia tarinoita. Kuvattavien ihmisten olosuhteissa kaunista on eräänlainen pyhä karuus. Ornamentti, ornamentum, viittaa alun perin latautuneen tunteen sävyttämään pyhään. Määritelmä sopii kuvaamaan myös Vuorenmaan teoksia. Hän kykenee muuntamaan tavallisen ylimaalliseksi, arkisen pyhäksi, yksinkertaisen koristeelliseksi, karun esteettiseksi. Juuri tästä ominaisuudesta muistan hänen maalauskankaan rajoja murtavat teoksensa jo usean vuoden takaa. Sekä sen, kuinka hän on ollut jo pitkään viehtynyt tarkoituksellisen kömpelöön kuva-aiheen käsittelyyn kyeten kuitenkin estetisoimaan tietyllä tavalla viimeistelemättömän jäljen. Harvinainen taito.
...Vuorenmaa on tullut tutuksi nuorena taiteilijana, joka on monin tavoin haastanut maalaustaiteen fyysisiä ja perinteisiä rajoja. Hänen teoksensa ovatkin saaneet minut jo vuosia sitten kysymään, voiko maalausta enää katsoa pelkkänä kuvana. Ne kun uhkuvat tarinallista voimaa ja sosiokulttuurisia viitteitä eivätkä asettaudu "vain" maalauspohjan pintaan. Katsojana koen velvollisuudekseni tarkastella teoksia elämän, ei vain taiteen, kontekstissa."

-Pilvi Kalhama

 

"Teosten pohjamateriaalina toistuu puu tai kangas. Puuta Vuorenmaa käsittelee määrätietoisen rohkeasti ja onnistuu löytämään materiaalissa sen elollisen pinnan useiden peittävien värikerrosten ja sävyjen kautta tai jättämällä pinnan osin maalaamatta. Vuorenmaan teoksissa toistuvat teemat, jotka määrittelevät meitä ihmisenä. Hän on tutkinut töissään mm. saaria, lampaita, yhteisöjä, historiaa ja areenoja kuten urheilukehää, kalastusalusta, sirkusta tai sotatannerta, joissa ihmiset asettavat itsensä alttiiksi kilpailun, vaaran tai esiintymisen edessä. Vuorenmaa on rohkeasti vienyt yleisön katsomaan näyttelyissään ihmisiä ja yhteisöjä ääriolosuhteissa, joissa tunteet ja dramatiikka ovat piirtynyt teosten välityksellä romanttisena mutta samalla raakana ja ihmisen aitouden mittarina. Vuorenmaalle ei mikään inhimillinen aihe ole vieras ja hänen suveneeri suhtautumisensa ihmisyyteen sen pettymysten, vastoinkäymisten ja onnistumisten kautta on koskettavaa ja siksi puhuttelevaa omassa välittömyydessään."

-Laura Köönikkä


Camilla Vuorenmaan nettisivu