Eemil Karila

Über mich...

Aloitin kuvataiteilijan urani vuonna 2002 kulutuskulttuuria karnevalisoivilla suurikokoisilla öljymaalauksilla. Nykyään kulloinkin käsittelemäni teema määrittää siihen parhaiten sopivan välineen.

Viimeiset neljä vuotta olen asunut Berliinissä ja työstänyt maalauksellisia installaatioita, valokuvia ja videoita. Kolmen vuoden tauon jälkeen palasin maalauksen pariin. Halusin luoda pitempikestoisia prosesseja, joissa ystäväni ja läheiseni, ja koko entisen Itä-Berliinin keskustassa Alte Schönhauser Straßella sijainneessa asunnossani konkretisoitunut sosiaalisten kohtaamisten kehä olisi näkyvissä. Polaroid-kuvat ja Super8-filmit ovat myös keskeinen osa uusinta projektiani. Ne tarjoavat ajallisesti ohuemman ulottuvuuden kuin pikkuhiljaa muotoutuvat maalaukset, mutta niiden dokumentaarinen todistusvoima on mahdollisesti suurempi kuin tekijän elämänrytmin ja kädenjäljen alta hahmottuvilla kuvilla. Keväällä muutin Berliinin länsipuolelle Schönebergiin osoitteeseen Crellestrasse 44. Katutasossa sijaitseva huoneisto tuntui tarjoavan mahdollisuuden laajentaa projektiani ja avata sitä julkisen tilan suuntaan. Tarkoituksenani on rakentaa puolijulkinen kulttuurinen kohtauspaikka, taide praxis tai showroom. Siellä taiteilijaystävistäni maalaamani muotokuvat saavat rinnalleen malleina olleiden taiteilijoiden omat teokset, heidän oman kädenjälkensä (esim. Janne Räisäsen maalaus ja hänestä maalaamani muotokuva). Pidin aluksi vieraana ideaa "galleriamaisesta" julkisesta tilasta, mutta ymmärtäessäni juuri sen olevan tapani sosialisoida ja luoda yhdessä, ymmärsin että se on irrottamattomasti osa taidettani.
Lisäksi teen muun muassa: installaatioita, lyhytelokuvia sekä muita projektiluontoisia taideteoksia. Kuvaan paljon ns. arkistomateriaalia, joista normaalisti koostan ajan kuluessa omia teoksia.
Toimin myös kollektiivissa Contemporary Santa Claus Artist Association (C.S.C.A.A.) yhdessä kollegani Kalle Lampelan kanssa ja olimme mm. pitämässä yhteiskunnallista kokkikoulua Lapin taika- näyttelyn yhteydessä Ateneumissa. Tänä vuonna järjestämme samantyylisen projektin Rovaniemen taidemuseossa. Olen kotoisin Rovaniemeltä, joten pohjoiseen identiteettiin liittyvät teemat ovat tärkeitä tuotannossani. Minulla on edelleen myös työhuone Rovaniemellä.

Berliinissä 29.3.2012
Eemil Karila

http://www.eemilkarila.net/