Markus Kåhre

Kuvanveistäjä Markus Kåhre kyseenalaistaa teoksillaan havaitsemiseen liittyviä tottumuksia. Usein katsoja itse pääsee teoksen osaksi, jolloin tottumus särkyy oman ruumiin kautta. Esimerkiksi viereisen "Valepeili" -teoksen edessä katsoja hämmentyy peilistä, joka heijastaa kaiken muun paitsi katsojan itsensä.

Peilien avulla Kåhre on tehnyt katsojille useita silmänkääntötemppuja, muun muassa Forum Boxissa vuonna 2000. Kåhrelta oli tuolloin näytteillä teos, jossa katsoja kohtasi pimeässä huoneessa silmästä silmään kaksi- ja kolmiulotteisen, liikkuvan ja liikkumatoman rajoilla olevia valaistuja kasvoja. Tilan rajat hämärtyivät, kasvot näyttivät joko heijastuvan peileistä tai jatkavan tilaa. Älyllinen arvoitus yhdistyi vahvaan tunnelmaan.

Kåhren teoksissa yksinkertainen idea saa teknisesti monimutkaisen toteutuksen. Silmänkääntötemput vaativat onnistuakseen tarkkuutta ja harkintaa, mutta taiteilijan käyttämät tekniikat perustuvat usein yksinkertaisten optisten ilmiöiden hyödyntämiseen. Kåhren teosten edessä katsoja voi olla varma ainoastaan siitä, että mikään ei ole sitä miltä näyttää ja hämmentyä yhä uudestaan ja uudestaan.