Tommi Toija

Tommi Toijan veistokset syntyvät osittain tekoprosessin tuloksena: materiaalikokeilut muokkaavat ideaa uuteen suuntaan. Pääosassa on aina ihmishahmo. Ensin syntyivät keraamiset pikkuihmiset, jotka ajan kuluessa saivat kaverikseen purkkapalloja, tummia pilviä, saippuakuplia laajentamaan tarinaa. Katsojan on helppo samaistua Toijan pikkuihmisiin ja niiden välittämiin universaaleihin tunteisiin, jotka usein ovat viattomia, raadollisiakin, lapsuudesta tunnistettavia. Minä tiedän -teoksesta (2005, keramikka, sekatekniikka) välittyy elävästi tietämisen riemu, Mustasta pilvestä ja Purkkapallopojasta (keramiikka, sekatekniikka) puolestaan leikkikentällä koettu kateus.

Toija aloittaa pikkuihmistensä tekemisen muovailemalla hahmon kepin päähän teipatun sanomalehtipaperin päälle. Kun aihio on valmis, hän rikkoo sen poistaakseen paperin ja polttaa teoksen osina, 800 asteen lämmössä. Tämän jälkeen teokseen lisätään kipsiä, lateksia, maalia - mitä milloinkin.

Toijan teokset laajenevat yksittäisistä veistoksista helposti koko huoneen täyttäviksi installaatioiksi. Vuonna 2005 Toijalta oli Helsingin Taidehallissa esillä installaatio, jossa pikkuihminen loi omaa universumiaan puhaltamalla saippuakuplia eri kokoisina leijumaan taivaalle. Vuonna 2006, lokakuussa, Toija toi pikkuihmistensä universumin Forum Boxiin.

Katso myös www.tommitoija.fi